Objavljeno: 29. 6. 2015. u 08:08
Tomislav Knežević

U organizaciji Udruge za promicanje filozofije i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb Applied Ethics Conference (29. 06.-01. 07. 2015.) najveći je međunarodni skup iz područja filozofije koji se redovito održava na Sveučilištu u Zagrebu i koji okuplja brojne eminentne inozemne i hrvatske stručnjake za primijenjenu etiku.

Na ovogodišnjem izdanju Zagreb Applied Ethics Conference  plenarna izlaganja održat će prof. dr. sc. David Heyd (Izrael) – o problemu opravdanja zahtjeva za očuvanjem prirodnih entiteta – i prof. dr. sc. Eric T. Olson (Velika Britanija) – o problemu smrti i različitim vrstama besmrtnosti. Na skupu će biti održana izlaganja i o temama kao što su postojanje posthumnih interesa, kirurška promjena spola, moralnost kognitivnog i tjelesnog poboljšanja ljudi, kolektivna odgovornost za ratne zločine, moralnost i racionalnost psihopata, utjecaj malih zemalja na klimatske promjene, etičke implikacije neuroznanosti, dopuštenost primjene bioetehnologije u poljoprivredi, granice reproduktivne slobode i dr.

Knjižica sažetaka

Program konferencije

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS