Objavljeno: 5. 12. 2016. u 08:28
Radoslav Sakač

Društvo studenata povijesti "Ivan Lučić- Lucius" i ove godine organizira znanstveni skup Dies historiae s temom "Atentati kao sredstva političke borbe". Pozivamo Vas da svojim dolaskom uveličate ovaj tradicionalni festival povijesne znanosti koji će se održati na Hrvatskim studijima 7. prosinca 2016. godine u dvorani "Zagreb" s početkom u 10 sati.

Atentat predstavlja ciljano ubojstvo ili pokušaj ubojstva, najčešće političara ili neke druge za društvo važne osobe. Kao takav, uzrok je velikih društvenih i političkih promjena pa čak i ratova. Ono što izdvaja atentat od ubojstva jesu njegovi politički motivi, ideologija i interesi iako mnogi atentati koje su počinili pojedinci bez organiziranoga pokreta odaju elemente ludila. Cilj nam je na ovome znanstvenom skupu prikazati poznate atentate kroz povijest u kontekstu političkih borbi i promjena koje su donijeli.

Program skupa pogledajte ovdje

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS