Objavljeno: 4. 3. 2019. u 11:36
Administrator

prof. dr. sc. Vlado Jukić

U nedjelju 3. ožujka 2019. u Zagrebu je preminuo prof. dr. sc. Vlado Jukić. Zadnjih pet akademskih godina, uključujući i ovaj semestar, bio je nastavnik Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na više predmeta studija psihologije. Bio je redoviti profesor u području biomedicine i zdravstva, polju kliničkih medicinskih znanosti, grani psihijatrije, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče i donedavni dugogodišnji predsjednik Hrvatskoga psihijatrijskoga društva.

Rođen je 23. lipnja 1951. godine u Osoju kraj Posušja, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studij medicine diplomirao je na Sveučilištu u Zagrebu 1976. godine, psihijatriju je specijalizirao 1979.–1982., magistrirao 1989., primarius je postao 1993., a doktor znanosti 1997. Supspecijalizirao je forenzičku psihijatriju 2002. i socijalnu psihijatriju 2006.

Radio je u bolnicama u Koprivnici 1976.–1977., Sisku 1977.–1978., Popovači 1978.–1986. i KBC Zagreb–Rebro 1986.–1994. i u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče od 1994. do smrti. Na Katedri za psihijatriju Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bio je angažiran od 1990. do smrti.

Dragovoljac je Domovinskoga rata od kolovoza 1991., jedan od organizatora psihijatrijske službe tijekom rata, pročelnik Odjela za duševno zdravlje Glavnoga stožera Ministarstva zdravstva RH od lipnja 1992. do kraja rata.

Objavio je stotinjak članaka i knjiga. Dobitnik je niza nagrada i državnih odličja. Muž je i otac troje djece.

Utjecao je ne na položaj i mjesto suvremene hrvatske psihijatrije, a svojim je radom zadužio i širu društvenu zajednicu. Bio je neumoran borac za prava osoba s duševnim smetnjama i pokretač ideje o proglašenju Dana prava osoba s duševnim smetnjama.

Povodom njegove smrti pročelnik Hrvatskih studija uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji i zamjenici ravnatelja Kliničke bolnice Vrapče doc. dr. sc. Petrani Brečić u kojem se ističe: „povodom smrti Vašega cijenjenoga ravnatelja i našega dugogodišnjega suradnika profesora Jukića izražavamo iskrenu sućut te iskazujemo zahvalnost zbog njegova prinosa razvoju studija psihologije na Hrvatskim studijima“.

Sprovod pok. prof. Jukića bit će u četvrtak 7. ožujka 2019. u 14.10 na Markovu polju u Zagrebu.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS