Objavljeno: 15. 4. 2019. u 13:24
Josip Papak

U prostorijama glavne zgrade i knjižnice Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u petak 12. travnja održan je Dan otvorenih vrata na kojem su maturanti i svi zainteresirani imali priliku upoznati se sa studijskim programima i mogućnostima studiranja na Hrvatskim studijima.

U bitnom budućim studentima je na raspolaganju izbor: studirati jednopredmetno ili dvopredmetno. Ako se odluče jednopredmetno, mogu birati između: komunikologije, kroatologije, povijesti, psihologije i sociologije. A ako se odluče dvopredmetno, onda trebaju odabrati kombinaciju dvaju studija između sedam mogućih: demografije i hrvatskoga iseljeništva, filozofije i kulture, latinskoga jezika, komunikologije, kroatologije, povijesti i sociologije. Ukupno se u prvu godinu studija ovoga ljeta može upisati 291 maturant.

U sklopu događaja predstavljena je sama institucija kao i rad svih devet odsjeka, a sudionicima je uz posjet studentskomu restoranu i prostoru za učenje, odnosno knjižnici Hrvatskih studija, približena studentska svakodnevica na Kampusu Borongaj. Maturantima je kroz iskustva iz prve ruke od strane profesora i studenata omogućeno dobivanje željenih informacija, a sve s ciljem i u nadi olakšavanja donošenja konačne odluke za nastavkom obrazovanja upravo na Hrvatskim studijima.

Program je započeo uvodnim predavanjem, koje je održano u dvorani Gospić, a na kojem je potencijalnim budućim studentima riječi dobrodošlice uputila zamjenica pročelnika Hrvatskih studija prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar. Povjerenica doc. dr. sc. Lovorka Brajković predstavila je nakon toga Hrvatske studije kao instituciju i njezino djelovanje, uz naglasak na međusobnu suradnju različitih struka, njegovanje interdisciplinarnosti i povezanosti s praksom. O mogućnostima karijernoga savjetovanja, kao i prilagođenosti studentima s invaliditetom, govorila je Ana Petak, mag. psych., dok je studentski aktivizam, odnosno djelovanje studentskih udruga i Studentskoga zbora Hrvatskih studija, pjevačke i dramske sekcije, predstavila Marija Barić Đurđević. Bogat športski program koji se odvija u sklopu kolegija Tjelesna kultura i šport posjetiteljima je prikazala Ana Bagarić, a uvodno predavanje zaključeno je nastupom glazbenika i studenta kroatologije Marija Guberine.

Po završetku uvodnoga predavanja u dvoranama Čakovec, Dubrovnik i Gospić, u trajanju od po dvadeset minuta, paralelno su predstavljeni studijski programi svih odsjeka, a posjetitelji su bili slobodni posjetiti predstavljanje onih studijskih programa koji su najveći predmet njihova interesa.

U prvom terminu paralelno su predstavljeni odsjeci za kroatologiju, povijest i psihologiju. Odsjek za kroatologiju predstavio je doc. dr. sc. Davor Piskač, o razlozima i iskustvima studiranja govorili su Mario Guberina i Lucian Borić, a dramsku skupinu i pjevački zbor predstavila je Andrea Višnjić. Djelovanje Odsjeka za povijest predstavila je doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, dok su studentska gledišta prenijeli Vlatko Smiljanić i Filip Uzun. Odsjek za psihologiju zainteresiranima je približila doc. dr. sc. Jelena Maričić, a Lucija Paić i Sara Strejček pomogle su u predstavljanju prenijevši iskustva studenata.

Drugi ciklus od po dvadeset minuta bio je rezerviran za odsjeke za filozofiju te sociologiju, kao i novi odsjek na Hrvatskim studijima, onaj za demografiju i hrvatsko iseljeništvo. Odsjek za filozofiju predstavila je doc. dr. sc. Ivana Greguric. Asistent Matija Mato Škerbić govorio je o potrebi studiranja filozofije, a student Lucijan Vesely podijelio je iskustva studenata. Prezentiranje studijskoga programa Odsjeka za sociologiju vodio je prof. dr. sc. Renato Matić uz pomoć studenata Ane Bagarić i Stele Fumić, a Odsjek demografije i hrvatskoga iseljeništva predstavio je doc. dr. sc. Stjepan Šterc.

U posljednjem terminu predstavljeni su odsjeci za komunikologiju, hrvatski latinitet te edukacijske znanosti i naobrazbu nastavnika. Odsjek za komunikologiju zainteresiranima je približio prof. dr. sc. Danijel Labaš uz pomoć studenata Dore Decorti i Marina Ercega, a doc. dr. sc. Maja Matasović predstavljala je Odsjek za hrvatski latinitet, za koji su iskustva studenata prenijeli Tomislava Kopić te Sanja Gudelj. Odsjek za edukacijske znanosti i naobrazbu nastavnika predstavio je prof. dr. sc. Marko Pranjić, zajedno sa studentima Doroteom Boch i Viktorijom Duk.

Po završetku predstavljanja studijskih programa sudionici su posjetili studentski restoran na Kampusu Borongaj. Uslijedilo je razgledavanje i upoznavanje s građom knjižnice Hrvatskih studija pod vodstvom Ružice Bešlić Grbešić. Time je, uz zakusku i kratko druženje s alumnima Hrvatskih studija, završio ovoproljetni program Dana otvorenih vrata Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Fotogaleriji Dana otvorenih vrata Hrvatskih studija možete pristupiti ovdje.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS