Objavljeno: 7. 6. 2019. u 14:12
Dario Knežić


Izv. prof. dr. sc. Marija Musa održala pozvano predavanje na Hrvatskim studijima

        U četvrtak 6. lipnja 2019., u sklopu kolegija Jezik i kultura Hrvata u Bosni i Hercegovini, na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, održala je predavanje  izv. prof. dr. sc. Marija Musa s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. U svojem predavanju Hrvatski standardni jezik u Bosni i Hercegovini između zakona i uporabe, u punoj dvorani Velike vijećnice Hrvatskih studija, upozorila je na polustoljetni nesrazmjer između proklamirane ravnopravnosti hrvatskoga jezika u Bosni i Hercegovini i njegove stvarne uporabe u javnoj komunikaciji. Izlaganje je potkrijepila brojnim primjerima kojima je zorno dokazala da je i danas hrvatski jezik samo na papiru ravnopravan ostalim dvama službenim jezicima u BiH. Također je upozorila da se ponavlja nedavna jezična praksa kada je jednomu jeziku bila namijenjena uloga glavnoga integrirajućega čimbenika dok je hrvatski jezik ponovno u situaciji da se mora braniti od raznih nasrtaja na njegovu samobitnost. Na kraju je ipak izrazila nadu da će se hrvatski jezik usprkos svim nedaćama uspjeti održati u BiH i da će u tom zasigurno pripomoći i Sveučilište u Mostaru kao jedino sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH. Nakon predavanja uslijedila je rasprava u kojoj su studenti i profesori svojim pitanjima i promišljanjima pokazali dobru upućenost o položaju hrvatskoga naroda i jezika u Bosni i Hercegovini.

       Možemo se samo nadati da će se suradnja Hrvatskih studija s Filozofskim fakultetom u Mostaru nastaviti i nadalje na obostranu korist i da ćemo i u buduće imati priliku slušati zanimljiva predavanja gostujućih predavača.

Matijas Baković

 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba
QuiltCMS