Objavljeno: 7. 6. 2019. u 14:12
Dario Knežić


Izv. prof. dr. sc. Marija Musa održala pozvano predavanje na Hrvatskim studijima

        U četvrtak 6. lipnja 2019., u sklopu kolegija Jezik i kultura Hrvata u Bosni i Hercegovini, na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, održala je predavanje  izv. prof. dr. sc. Marija Musa s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru. U svojem predavanju Hrvatski standardni jezik u Bosni i Hercegovini između zakona i uporabe, u punoj dvorani Velike vijećnice Hrvatskih studija, upozorila je na polustoljetni nesrazmjer između proklamirane ravnopravnosti hrvatskoga jezika u Bosni i Hercegovini i njegove stvarne uporabe u javnoj komunikaciji. Izlaganje je potkrijepila brojnim primjerima kojima je zorno dokazala da je i danas hrvatski jezik samo na papiru ravnopravan ostalim dvama službenim jezicima u BiH. Također je upozorila da se ponavlja nedavna jezična praksa kada je jednomu jeziku bila namijenjena uloga glavnoga integrirajućega čimbenika dok je hrvatski jezik ponovno u situaciji da se mora braniti od raznih nasrtaja na njegovu samobitnost. Na kraju je ipak izrazila nadu da će se hrvatski jezik usprkos svim nedaćama uspjeti održati u BiH i da će u tom zasigurno pripomoći i Sveučilište u Mostaru kao jedino sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH. Nakon predavanja uslijedila je rasprava u kojoj su studenti i profesori svojim pitanjima i promišljanjima pokazali dobru upućenost o položaju hrvatskoga naroda i jezika u Bosni i Hercegovini.

       Možemo se samo nadati da će se suradnja Hrvatskih studija s Filozofskim fakultetom u Mostaru nastaviti i nadalje na obostranu korist i da ćemo i u buduće imati priliku slušati zanimljiva predavanja gostujućih predavača.

Matijas Baković

 

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS