Objavljeno: 14. 11. 2019. u 14:42
Matijas Baković

Istaknuta jezikoslovka prof. dr. sc. Ljudmila Vasiljeva s Lavovskoga nacionalnoga sveučilišta Ivana Franka u Ukrajini održala je u četvrtak 7. studenoga 2019. na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu predavanje Kroatistika u Ukrajini. U svojem je izlaganju prof. dr. sc. Vasiljeva brojnim studentima i zainteresiranim kolegama prikazala povijest ukrajinsko-hrvatskih kulturnih i jezičnih veza od 14. stoljeća pa sve do suvremenoga doba. Istaknula je važnost tih prožimanja, posebice od 19. stoljeća te od najnovije samostalnosti dviju država kada ponovno raste zanimanje za kroatistiku u Ukrajini. Ukazala je na važnost djelovanja Vatroslava Jagića i Ivana Franka na upoznavanju i približavanju ukrajinske i hrvatske kulture. Na koncu je profesorica Vasiljeva predstavila i dva rječnika, Ukrajinsko-hrvatski tematski rječnik i Ukrajinsko-hrvatski rječnik.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS