Objavljeno: 17. 11. 2019. u 08:24
Matijas Baković

U subotu 16. studenoga 2019. na Otvorenoj pozornici sajma knjiga Interliber održano je predstavljanje knjige Ime „Hrvat“ u etnogenezi južnih Slavena autora izv. prof. dr. sc. Marija Grčevića s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. O knjizi su govorili recenzenti prof. dr. sc. Stjepan Ćosić i prof. dr. sc. Dubravka Sesar, prof. emerita te sam autor.

Prof. dr. sc. Stjepan Ćosić u uvodu je rekao kako je riječ o hvalevrijednom poduhvatu jer od davnih istraživanja Milana Šufflaya nismo imali takvu sintezu o rasprostranjenosti hrvatskoga imena na južnoslavenskom području. S njim se oko vrijednosti knjige složila i recenzentica prof. dr. sc. Dubravka Sesar, prof. emerita, koja je uvjerena kako će knjiga postati nezamjenjiva literatura na kroatističkim i slavističkim studijima u Hrvatskoj i u svijetu.

Autor knjige, izv. prof. dr. sc. Mario Grčević, istaknuo je da je tematika knjige ležala godinama po arhivima i da knjiga dolazi u našoj historiografiji s najmanje pedeset godina zakašnjanja koliko je trajala hrvatska „samocenzura“ nakon ubojstva Milana Šufflaya. Napomenuo je da knjiga nije kraj istraživanja jer je u pripremi drugo izdanje koje će popraviti uočene nedostatke prve knjige, ali donijeti i novu građu koja će upotpuniti neke stare i osvijetliti neke nove dijelove hrvatske povijesti.

Knjigu su zajednički objavili Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku, a urednički ju potpisuje prof. dr. sc. Slavica Stojan,  predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS