Objavljeno: 18. 11. 2019. u 15:09
Marija Barić Đurđević
Studenti Hrvatskih studija u Vukovaru...

U nedjelju, 17. studenoga 2019., dan uoči obljetnice pada Grada, grupa studenata Hrvatskih studija otišla je u Vukovar.

Posjet gradu organizirala je Slavonska udruga studenata čija potpredsjednica je naša studentica treće godine latinskoga jezika i filozofije, Klara Bagarić. Izlet je započeo posjetom Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti.

Nakon toga studenti su posjetili vukovarsku bolnicu u kojoj su se zbrinjavali svi ranjenici iz Vukovara, Borovog sela i okolice tijekom agresije na Vukovar. Na bolnicu je dnevno padalo u prosjeku 700 granata.

Nakon posjeta bolnici, studenti su se prošetali Vukovarom koji broji oko 27 000 stanovnika.

Sljedeća postaja bio je Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Potom su posjetili Ovčaru, mjesto strašnog genocida na kojem je ekshumirano 200 žrtava, većinom iz vukovarske bolnice ubijenih tijekom velikosrpske agresije na grad Vukovar i Hrvatsku. Do srpnja 2006. godine identificirane su 194 osobe, ubijene u dobi od 16 do 77 godina. 60-ak osoba se još smatra nestalima. Na tom mjestu zapalili su svijeću.

Na posljetku, studenti su posjetili Memorijalno groblje na kojem se nalazi spomenik i vječni plamen gdje je predsjednica Studentskoga zbora položila vijenac u ime Hrvatskih studija te zapalila svijeću.

Vukovar je strašna tragedija hrvatskoga naroda, simbol hrabrosti i zajedništva, ali i opomena svim budućim generacijama da se ovakvo što više nikada ne ponovi.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS