Published: 2021-09-10 at 08:33
Edited: 2021-09-10 at 08:35
Danijela Vnučec Grdović
Ove je akademske godine sveučilišni kampus Borongaj u Zagrebu udomio Institut kralja Sedžonga, javnu organizaciju Ministarstva kulture, sporta i turizma Republike Koreje čiji je cilj promoviranje korejske kulture i jezika. U sklopu je Instituta Centar za učenje korejskog jezika i kulture. Predavanja su se neko vrijeme izvodila uživo u skladu s COVID-19 regulacijskim mjerama, no imajući na umu što veću sigurnost studenata, Institut se odlučio na održavanje on-line nastave.
Institut Sedžong osnovan je kao temelj za političke studije i istraživanja uz podršku nacionalnih političkih i poslovnih čelnika 1983. godine. Ime je dobio po korejskom kralju i učenjaku Sedžongu Velikom (1397. – 1450.). Kralj Sedžong najpoznatiji je po razvoju korejskog pisma hangula 1443. godine. Njime je olakšao komunikaciju svim krugovima korejskoga društva, posebice manje školovanom stanovništvu koje, za razliku od elitnog društva, nije bilo u mogućnosti učiti komplicirano kinesko pismo.

Institutu je dosad vrata otvorilo čak 76 zemalja, od čega je 26 europskih, a njegovim otvaranjem u Zagrebu prošle godine, i Republika je Hrvatska postala članicom ovoga velikog međunarodnog sustava.

Jezični tečajevi započeli su u rujnu prošle godine s popunjenom upisnom kvotom u samo pet dana. Među polaznicima je bilo 79 studenata s većine fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 13 osoba u radnom odnosu i četiri srednjoškolca. Voditeljica tečaja EunGyeong Kim je, osim satova jezika, zbog velikog interesa studenata održavala i satove korejske kulture, umjetnosti i kaligrafije (vještina vladanja pravilima o potezima kistom ili perom u pisanju, krasopis), a tu su se također našli satovi korejske kuhinje i taekwondoa te sat učenja koreografije popularnih k-pop pjesama.

 

Nekolicina je studenata krajem ljetnog semestra imala priliku otići na jednodnevni izlet na Plitvice i Rastoke, gdje su se okušali u natjecanju iz tradicionalnog korejskog slikanja. Polaznici su imali priliku sudjelovati i u natjecanjima govorenja i pisanja, gdje su unatoč kratkom periodu učenja pokazali izvrsno znanje jezika. Po završetku akademske godine i uspješno položenim tečajem, Institut je svojim studentima priredio ceremoniju dodjele diploma. S ponosom možemo reći da su svi polaznici uspjeli položiti nimalo lagan test znanja te je zbog toga Sedžong zajedno s diplomom svakome darovao i poklon zahvale. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti pobjednike održanih natjecanja koji su uz diplome o položenom tečaju dobili i diplome vrsnih ostvarenja.

 

Upis novoga semestra

S približavanjem nove akademske godine 2021./2022., bliže se i prijave za novi semestar satova korejskoga jezika u Centru. Popularnost Koreje u Lijepoj Našoj svakim danom sve više raste pa i ovaj put očekujemo veliki odaziv novih polaznika i nastavljača tečaja. Dobrodošli su svi koji žele naučiti korejski jezik i saznati više o ovoj dalekoistočnoj kulturi. Tečaj se sastoji od četiri dijela (govorenje, pisanje, čitanje i slušanje) između kojih južnokorejska lektorica Eungyeong Kim iznosi kulturne zanimljivosti i činjenice.

Tečaj će u zimskome semestru trajati ukupno 15 tjedana (točnije od 13. rujna do 24. prosinca 2021. godine), a predavanja će se održavati on-line na engleskom jeziku dva puta tjedno po 2 školska sata prema sljedećem rasporedu (moguće su promjene):

 

Po završetku semestra, odnosno nakon položenoga testa znanja, svaki će polaznik dobiti certifikat o uspješno završenom tečaju Instituta koji može poslužiti kao dokaz o znanju korejskoga jezika u slučaju podnošenja zahtjeva za boravišnu vizu u Južnoj Koreji.

Prijave na tečaj započinju 30. kolovoza te će se zbog situacije s COVID-19 virusom, kao i buduća predavanja, održati on-line. Više informacija o svemu možete vidjeti ovdje.

Novost na Sedžongu

Uzevši u obzir odlične rezultate polaznika Centra i njihovu želju za akademskim napretkom u ovladavanju korejskim jezikom, Institut u Republiku Hrvatsku dovodi još jednu novost – TOPIK.

Što je TOPIK, pitate se? TOPIK, ili na engleskom Test of Proficiency in Korean, jest test znanja korejskog jezika osmišljen za mjerenje sposobnosti stranih govornika u izražavanju na korejskom jeziku i njegovu razumijevanju. TOPIK mjeri razinu razumijevanja korejskog jezika kroz četiri instance (čitanje, pisanje, slušanje, govorenje) kao i završni test na Sedžongu. Ima tri težine; početnu, srednju i naprednu, a svaka od njih sadrži dvije jezične razine.

TOPIK vode stručnjaci Nacionalnog instituta za međunarodno obrazovanje koji djeluje izravno pod Ministarstvom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Svrha testa je propagirati učenje korejskoga jezika stranim govornicima te poslužiti za mjerenje i vrednovanje znanja korejskoga jezika. Namijenjen je svim nenativnim govornicima korejskoga jezika, poput međunarodnih studenata koji žele studirati u Južnoj Koreji ili pak pojedinaca koji žele raditi u korejskim tvrtkama i javnim ustanovama.

Studentima Instituta, samoukim pojedincima i svima koji očekuju da će im korejski jezik trebati i koristiti u karijeri, TOPIK može poslužiti kao odlična prilika za dobivanje službene međunarodne potvrde znanja jezika.

News list

Informations

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu pokrenuti su i ustrojeni 16. studenoga 1992., isprva samo kao dvosemestralni Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva. Taj je program potom preoblikovan u program redovitog četverogodišnjeg studija.

Address: Borongajska cesta 83d, Zagreb (map)
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS