Published: 2021-09-14 at 08:30
Edited: 2021-09-14 at 08:35
Danijela Vnučec Grdović

Sa završetkom ljetnog semestra i akademske godine 2020./2021., završila je i akademska godina u Sedžongovu Centru za učenje korejskog jezika i kulture. Svi su naši studenti uspješno položili završni ispit znanja te su imali priliku prisustvovati svečanoj dodjeli diploma i nagrada za svoj trud i postignuće.

Umjesto obične predaje diploma o završetku, Institut je studentima odlučio pružiti nezaboravnu ceremoniju kako bi ih potakao na daljnje učenje korejskoga jezika i ostvarivanje odličnog akademskog uspjeha. Ceremonija se održala ovo ljeto u hotelu Esplanade 26. lipnja u 18:00 sati, naravno, uz preporučene COVID-19 regulacijske mjere. Po njihovu dolasku, svakom su studentu uručene svečana Sedžongova kapa i tóga, nakon čega su se mogli zaputiti u veličanstvenu Smaragdnu dvoranu hotela Esplanade.

Prije početka ceremonije, uzvanici su mogli vidjeti kratak video o jednodnevnom izletu na Plitvička jjezera i natjecanje iz slikanja. O tome više možete pročitati ovdje.

Nakon završetka videa, uslijedio je govor dekana Fakulteta hrvatskih studija, prof. dr. sc. Stjepana Ćosića. Gospodin Ćosić se prije svega zahvalio svim prisutnim studentima, lektorici EunGyeong Kim i suradnici Lini Seonghyun Kwon. Dekan je  izrazio  veliko zadovoljstvo rezultatima Sedžongovih studenata iskazao podršku Institutu u semestrima koji slijede. Najavio je i daljnju suradnju s Veleposlanstvom Republike Koreje u Hrvatskoj i njegovim suradnicima.Posebice se zahvalio korejskom ambasadorima na prijateljskoj suradnji i potpori, a kojima je predao riječ na podiju.


Po primitku mikrofona, veleposlanik Dong-chan Kim je odmah izjavio oduševljenje odazivom studenata i njihovim uspjehom. Kao predstavnik Republike Koreje u Hrvatskoj,  ganuto je priznao kako Veleposlanstvo nije očekivalo toliki odaziv za korejski jezik i kulturu te je izrazio ponos zbog odlično postignutih rezultata usprkos situaciji s koronavirusom. Želja mu je da studenti i dalje pokazuju volju i iinteres za njegovu zemlju, kulturu i jezik i nada se nastavku suradnje Veleposlanstva i Instituta sa Sveučilištem u Zagrebu i ostalim hrvatskim institucijama. Kroz šalu je zaželio kraj COVID-u kako bi Veleposlanstvo i Institut mogli organizirati buduća događanja i druženja sa studentima.Nakon gospodina Kima, na podij je stupio još jedan poseban gost ceremonije. Riječ je o poštovanom vlč. Anđelku Katancu. Velečasni Katanec pohvalio se svojim znanjem korejskoga jezika koji sâm uči čak 15 godina. Sretan je što studenti danas mogu učiti korejski jezik iz kvalitetnih izvora i sredstava za učenje, nečega što nije postojalo kada je on krenuo s istim podvigom. Zahvalan je što zainteresirani za Koreju napokon imaju pomoć na svome putu učenja korejskoga jezika te je uvjeren kako će zanimanje za jezik i kulturu Republike Koreje zasigurno dalje rasti.


Nakon njegova govora, uslijedilo je par riječi EunGyeong Kim, lektorice Instituta. S njenom zahvalom svima na podršci i suradnji te pohvalom studenata, krenula je dodjela diploma i  nagrada studentima s najboljim rezultatima te dodjela zasebnih diploma pobjednicima triju održanih natjecanja (govor, pisanje i tradicionalno slikanje). Što se ostatka studenata tiče, diplome i pokloni su ih dočekali odmah na ulasku u dvoranu na njihovim određenim mjestima.

Na ceremoniji je bilo govora i o međunarodnoj stipendiji Republike Koreje, gdje je glavnu riječ vodila ovogodišnja dobitnica stipendije studentica Lara Alhaj. GKS ili Global Korea Scholarship stranim studentima pruža priliku za studiranje i stjecanje akademskog stupnja na visoko cijenjenim korejskim sveučilištima. Lara je detaljno opisala svoje iskustvo i kroz zanimljivu prezentaciju studentima objasnila što je sve potrebno za prijavu na stipendiju. Nadamo se da je njeno izlaganje studentima dalo hrabrosti za prijavu sljedeće godine, a za sve koji nisu imali priliku čuti više o GKS-u i žele znati više, ili možda one koji je nisu najpozornije slušali, Nacionalni institut Republike Koreje za međunarodno obrazovanje nudi informacije na  poveznici

 

Približavajući se kraju ceremonije, djevojke iz KCE (Korea Croatia Events) organizacije, koja se bavi promocijom korejske kulture u Hrvatskoj, održale su kratki kviz znanja o Koreji te uručile nagradu pobjedniku. Svemu lijepomu dođe kraj pa je tako završila i prva (ne i posljednja) završna ceremonija tečaja Instituta Kralja Sedžonga.

Popularnost Koreje svakim danom sve više raste, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Upravo zbog toga, Institut i ovaj put očekuje veliki odaziv novih polaznika i nastavljača tečaja. Dobrodošli su svi koji žele naučiti korejski jezik i saznati više o korejskoj kulturi, povijesti, običajima i umjetnosti. Ako se nalazite u ovome opisu, na tečaj se možete prijaviti početkom rujna, a više informacija možete pronaći u ovome članku. Vidimo se u novome semestru!

 

A group of people posing for a photo

Description automatically generated with medium confidence Sejong student reporter; Margita Jaković

News list

Informations

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu pokrenuti su i ustrojeni 16. studenoga 1992., isprva samo kao dvosemestralni Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva. Taj je program potom preoblikovan u program redovitog četverogodišnjeg studija.

Address: Borongajska cesta 83d, Zagreb (map)
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS