O nama

Studij filozofije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu postoji već gotovo tri desetljeća, od 1992. kao studij, a od 1993. kao sveučilišni dodiplomski studij. Njegova je specifičnost naglasak na povezanosti filozofije s drugim područjima znanja i uvažavanje činjenice da bavljenje općim i tradicionalnim filozofskim problemima nužno uključuje proučavanje mnoštva sadržaja koje filozofija dijeli s ostalim humanističkim te društvenim i prirodnim znanostima. Sve tri razine studija filozofije na Hrvatskim studijima ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima i po uzoru na prestižne svjetske studije filozofije, ne zanemarujući, međutim, niti specifičnu srednjoeuropsku tradiciju proučavanja povijesti filozofije. Svrha suvremenog studija filozofije stjecanje je što potpunijeg i temeljitijeg razumijevanja svijeta i čovjekova položaja u njemu te osposobljavanje za argumentirano iznošenje, interpretaciju i kritičku analizu stavova, vjerovanja i teorija u različitim područjima ljudskog djelovanja i znanja. Razmišljate li ozbiljno o studiju filozofije, na ovim ćete stranicama moći doznati na koji način Odjel za filozofiju Hrvatskih studija nastoji ispuniti ovu svrhu.


Objavljeno: 21. 5. 2019. u 12:23
Marko Kardum
18. Lošinjski dani bioetike (Mali...

Osamnaesta po redu međunarodna znanstveno-kulturna manifestacija "Lošinjski dani bioetike" održat će se u Malom Lošinju od 19. do 22. svibnja 2019., u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, Hrvatskog bioetičkog društva i Grada Malog Lošinja. Na njoj sudjeluje više od 120 znanstvenika i studenata iz trinaest zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Francuska, Grčka, Hrvatska, Južna Koreja, Kanada, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Sjeverna Makedonija, Srbija, Švicarska i Tajvan).

Cjelovitu konferencijsku publikaciju možete pronaći na adresi: http://www.hrfd.hr/18-losinjski-dani-bioetike/

 

Suorganizatori "18. Lošinjskih dana bioetike" su Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, a Studentsku bioetičku radionicu, kao sastavni dio "Lošinjskih dana bioetike", suorganiziraju Udruženje studenata filozofije i Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Uz tradicionalne pokrovitelje manifestacije - Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Primorsko-goransku županiju - ovogodišnji su pokrovitelji i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske te Jadranka grupa iz Malog Lošinja.

"18. Lošinjski dani bioetike" obuhvaćaju međunarodni simpozij "Integrativna bioetika i nova epoha" (20.-21. svibnja, hotel "Aurora"), studentsku bioetičku radionicu "Umjetnost i moral" (19.-21. svibnja, hotel "Vespera"), okrugli stol "Problem upravljanja okolišem i nezavičajna divljač cresko-lošinjskog arhipelaga" (22. svibnja, Lošinjski muzej, Palača Fritzi) te popratna događanja: predstavljanje recentnih bioetičkih izdanja (iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Singapura, Sjeverne Makedonije i Švicarske), "Bioskop" (projekcija dokumentarnog filma o norveškom filozofu i ekologu Arneu Naessu) te Skupština Hrvatskog bioetičkog društva

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS