Objavljeno: 12. 10. 2017. u 16:38
Uređeno: 7. 11. 2017. u 13:26
Iva Ćalić
Promocija Sabranih djela Mare Matočec

Poštovani, 

17. studenog 2017. u  12 sati  u knjižnici Hrvatskih studija održat će se promocija knjige "Sabrana djela Mare Matočec" urednika Vlatka Smiljanića iz biblioteke Hrvatska povijest, izdavača Despot Infinitus.

  Na promociji sudjeluju:

  • prof. dr. sc. Mijo Korade
  • izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin 
  • izdavač gosp. Zvonimir Despot

 

                                                        Veselimo se Vašem dolasku!

 

Iz recenzije:

"Rukopis sabranih djela Mare Matočec višestruko je važan. Gledajući s historiografskog stajališta, radi se o gradivu koje će poslužiti za daljnja istraživanja položaja hrvatskog seljaštva, djelovanja Hrvatske seljačke stranke i same Mare Matočec. Treba ga gledati i kao doprinos regionalnoj povijesti. Također, rukopis sabranih djela predstavlja vrijedan doprinos i za poznavanje povijesti hrvatske pučke književnosti. Treba upozoriti i na lingvističku dimenziju rukopisa jer sabrana djela donose i objedinjeni opus osobe koja je rabila zanimljivu kombinaciju kajkavštine i štokavštine."

Izv. prof. dr. sc. Ivica Miškulin

 

Studija općenito donosi jasniji pogled čitatelju i budućem istraživaču kakvu građu ima pred sobom, što je posebno korisno za teoretičare književnosti. Uz to valja imati na umu da seljačka književnost pokreta braće Radić uopće nije istražena. Stoga je ovo vrlo vrijedan doprinos i hrvatskoj historiografiji, ali i povijesti i analizi književnosti. Valja naglasiti da su Sabrana djela korektno poredana, redoslijed dijelova je logički raspoređen, a posebno valja istaknuti autoričinu specifičnost izraza i originalnost tekstova za koje se urednik posebno potrudio.

 

Prof. dr. sc. Mijo Korade

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS