O nama

Studij komunikologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu utemeljen je 1996. godine i to prvo kao studij novinarstva, a 2005. godine preimenovan je u studij komunikologije. Studij je zasnovan na temeljnim znanjima iz komunikologije, novinarstva, povijesti medija i odnosa s javnošću. Studenti tijekom studija stječu znanje o metodama istraživanja masovne komunikacije i obrade podataka te o povijesnom razvoju novinarstva i masovne komunikacije u svijetu i Hrvatskoj. Studenti komunikologije dobivaju temeljna znanja o medijima i osobitostima izvještavanja za njih, usmjeravaju se za rad na početnim poslovima u nekom od medija ili tvrtkama, tj. odjelima za odnose s javnošću. Zapošljavanje nije nužno ograničeno na područje medija i komunikologije. Studenti komunikologije Hrvatskih studija okupljeni su oko Udruge studenata komunikologije i novinarstva Komuna, koja je osnovana 2008. godine i svake godine organiziraju studentski simpozij "Mediji na drukčiji način".


Objavljeno: 7. 5. 2018. u 12:45
Anđelka Raguž

U utorak, 8. svibnja 2018. od 12 sati u Novinarskom domu -- Klub (I. kat), Perkovčeva 2, Zagreb, bit će predstavljena knjiga Od novinara do novinarstva: Studija novinarskih vještina, autorice doc.dr.sc. Tijane Vukić. 

Knjiga je nastala na temelju teorijsko-empirijskog istraživanja, u kojoj autorica analizira aktualnu temu, nastojeći pritom oslikati sve škole i programe koji su se u posljednjih dvadesetak godina u Hrvatskoj razvijali, a potom analizira ishode učenja studenata na postojećim  novinarskim/komunikacijskim fakultetima i/ili visokoškolskim ustanovama. Tema o obrazovanju novinara više je nego aktualna danas, kada se propituje budućnost novinarstva u digitalnom okruženju i promijenjenoj paradigmi masovnoga komuniciranja. Mogući model obrazovanja novinara, koji je plod istraživanja i autoričina znanja i praktičnih iskustava u obrazovnom procesu, izvorni je doprinos znanosti. Autorica analizirajući kakve novinare i novinarstvo želimo u Hrvatskoj, nudi dugoročno rješenje razvoja novinarskih vještina i ostalih kompetencija, daje teorijski i metodološki prilog istraživanju novinarskog obrazovanja i praktičan prilog održivu razvoju visokoškolskoga sustava za obrazovanje novinara u Hrvatskoj.

Uz autoricu, doc. dr. sc. Tijanu Vukić, knjigu će predstaviti i prof. dr. sc. Gordana Vilović, doc. dr. sc. Jelena Jurišić te urednik Omer Rak.

Tijana Vukić, doktorica je znanosti i docentica komunikologije zaposlena na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli gdje je nositeljica grupe kolegija iz komunikacijskih znanosti.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS