O nama

Studij hrvatske kulture (kroatologije) ustrojen je i izvodi se na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu od 1993. godine. Središnji je interdisciplinarni studij hrvatskoga jezika i kulture oko kojeg se razvija cijela koncepcija Hrvatskih studija. Riječ je o studiju koji je do sada obrazovao velik broj stručnjaka u toj disciplini i u kombinaciji s drugim strukama unutar Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj diplomiranih studenata našao je posao u različitim djelatnostima – školstvu, kulturnim institucijama, državnim ustanovama, gospodarstvu, medijima, diplomatskim predstavništvima, turističkim uredima i drugdje. Pokazalo se da ima potrebe za tako obrazovanim stručnjacima u društvu. Također, studij kroatologije jedinstveni je studij u okviru Sveučilišta u Zagrebu, koji na sveučilišnoj razini promišlja različite aspekte hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta i u tom pogledu je zanimljiv mnogim studentima drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mnogim stranim studentima koji su studirali ili će studirati pojedine dijelove toga programa ili cijeli program studija hrvatske kulture. Program slijedi temeljne preporuke Bolonjske deklaracije i zakonske okvire za ustrojavanje studija. U tom smislu program je zadržao sve bitne značajke ranijih četverogodišnjih studija, uz prilagođavanje novomu trogodišnjemu, odnosno petogodišnjemu obrazovnomu ciklusu. Studij kroatologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu središnji je kulturološki studij takve vrste, koji ima namjeru postati nositelj razvoja sličnih studija u svijetu i temeljni visokoškolski ustrojbeni okvir koji ima za cilj skrbiti o ustrojavanju i izvođenju kulturalnih hrvatskih studija u svijetu. Studij kroatologije izvodi se u jednopredmetnoj i dvopredmetnoj kombinaciji na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Od 2006. ustrojen je i poslijediplomski doktorski studij kroatologije koji je osmislio akademik Radoslav Katičić.


Objavljeno: 4. 12. 2019. u 13:58
Administrator


Studenti treće godine preddiplomskoga studija komunikologije Hrvatskih studija posjetili su u ponedjeljak 2. prosinca 2019. Građanski nogomentni klub Dinamo. Terenska nastava održana je u sklopu kolegija Tehnike u odnosima s javnošću, pod vodstvom asistenta na Odsjeku za komunikologiju Davora Trbušića.


 

Studenti komunikologije posjetili GNK Dinamo

Studenti treće godine preddiplomskoga studija komunikologije Hrvatskih studija posjetili su u ponedjeljak 2. prosinca 2019. Građanski nogomentni klub Dinamo. Terenska nastava održana je u sklopu kolegija Tehnike u odnosima s javnošću, pod vodstvom asistenta na Odsjeku za komunikologiju Davora Trbušića.
 
U prostorijama GNK Dinamo studente su dočekali djelatnici Sektora komunikacija i odnosa s javnošću Kluba: glasnogovornik Alen Lesički te stručnjakinja za nove medije Iva Cigrovskij, koji su zatim studentima podijelili svoja iskustva rada.
 
Na početku predavanja glasnogovornik Lesički istaknuo je kako su odnosi s javnošću iznimno dinamičan posao, koji ne treba shvatiti olako. Studentima je poručio da kao budući komunikacijski profesionalci nastoje ostvariti suradnju s novinarima, koji su, kako je rekao, u uzajamnom odnosu s praktičarima odnosa s javnošću. „S njima smo na zajedničkom putu i oni su naši partneri, a kvalitetni odnosi s novinarima ponajviše dolaze do izražaja u kriznim situacijama“, kazao je Lesički.

Stručnjakinja za nove medije Iva Cigrovskij predstavila je komunikaciju GNK Dinamo na društvenim mrežama te napomenula kako Sektor komunikacija i odnosa s javnošću u posljednjih nekoliko godine nastoji jačati postojeće, vlastite kanale na Facebooku, Twitteru, Instagramu i YouTubeu radi informiranja zainteresiranih javnosti.
 
Lesički i Cigrovskij podijelili su i iskustva kriznoga komuniciranja, koje zahtijeva dobru pripremu i brzu reakciju, a na kraju izlaganja studente su upoznali i s društveno odgovornim projektima poput kampanje koja osobama s invalidnošću omogućava lakše praćenje Dinamovih utakmica.

Grgur Jukić, student 3. godine studija komunikologije

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS