Objavljeno: 15. 7. 2013. u 12:33
Uređeno: 28. 7. 2013. u 16:42
Administrator

Ljetovale i učile hrvatski u Pirovcu Pirovac, 15. srpnja 2013. – U organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u Pirovcu se od 6. do 13. srpnja održavala Četvrta međunarodna ljetna škola hrvatskoga jezika i kulture, pod vodstvom prof.dr.sc. Sanje Vulić.

U Pirovcu, u prostorijama Proni centra za socijalno podučavanje, prošloga tjedna studentice iz Poljske, Češke, Mađarske i SAD-a učile su o hrvatskom jeziku i kulturi. Budući da su na posljednje dvije ljetne škole, kao i na ovogodišnjoj, najbrojniji polaznici bili upravo studenti iz Poljske, glavna tema ovogodišnje Škole bila je "Hrvati i Poljaci kroz stoljeća". 

Sukladno glavnoj temi doc. dr. sc. Marinko Šišak održao je predavanja na temu "Dubrovački pjesnik Didacus Pyrrhus i njegov gizdavi prijatelj u Krakovu" te „O jednom gotovo nepoznatom poljskom prijevodu Gundulićeva Osmana“. Tako su studentice saznale o hrvatsko-poljskim kulturnim odnosima preko iznimno zanimljivih mikropovijesnih primjera.

Predavanje o hrvatsko-poljskim leksičko-semantičkim usporedbama održala je prof. dr. sc. Sanja Vulić. Studentice su imale priliku doznati zanimljivosti vezane uz leksičko-semantičke razlike između standardnoga jezika i hrvatskih dijalekata te njihove usporedbe s poljskim standardnim jezikom. O odnosu hrvatskih medija spram hrvatskoga identiteta studentice su imale priliku čuti na predavanju „Mediji - nositelji hrvatskoga identiteta“, kojeg je održao prof. dr. sc. Danijel Labaš. 

Polaznice Škole i same su se uključile u raspravu o toj zanimljivoj temi, navodeći vlastite doživljaje Hrvatske i hrvatskoga naroda kroz hrvatski film, prije nego što su imale priliku osobno doći u Hrvatsku. Zaključile su da su dojmovi o Hrvatskoj neusporedivo pozitivniji uživo nego očima redatelja hrvatskih filmova. Nakon jutarnjih predavanja usporedno su se održavale jezične vježbe u dvjema skupinama, koje su vodile prof. Vulić te doktorandica Jelena Gazivoda. Skupine su formirane prema razini znanja polaznica Škole. 

U večernjim satima polaznice su imale mogućnost kreativno upotrebljavati naučeno, improvizirajući svakodnevne životne situacije na kazališnoj radionici. Scene koje su osmišljene pod vodstvom redateljice Frane Marije Vranković, pokazale su zadnjega dana na završnoj priredbi, na kojoj su im i podijeljene potvrde o sudjelovanju na Školi. U sklopu programa predstavljen je i Panonski ljetopis 2013. te dijalektalna pjesnička zbirka Bokuniće mojih dnevi na čakavštini Vrbnika na Krku. Kao odmor od učenja i kako bi upuzale ljepote Šibensko-kninske županije polaznice su posjetile Nacionalni park „Krka“, Šibenik, Skradin te Nacionalni park „Kornati“.

Više na: http://www.facebook.com/Ljetna.skola.Hrstud 

### Kontakt za medije: Mob. +38598.933.68.47 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS