Objavljeno: 26. 4. 2018. u 18:17
Darko Čokor

U srijedu 25. travnja 2018. od 11.00 do 17.30 sati održan je Dan otvorenih vrata Hrvatskih studija. Dan je bio sunčan i topao, što se može vidjeti po sunčanoj fotografiji pročelja glavne zgrade Hrvatskih studija, snimljenoj ujutro:

Što jedan (neimenovani) duhoviti djelatnik podrazumijeva pod Danom otvorenih vrata, slika maturanata u autobusu na putu prema Hrvatskim studijima:

Predvorje dvorane Zagreb prije početka prvog predavanja:

Profesorice Brajković i Maričić uoči prve prezentacije provjeravaju je li sve spremno:

Veseli volonteri oboružani znanjem o Hrvatskim studijima na putu prema dvorani Zagreb:

Publika na jednom predavanju:

Docentica Greguric održala je iznimno zanimljivo predavanje „Čovjek budućnosti i umjetna inteligencija – hakiranje ljudskog tijela“, u kojem nisu spomenuti pojmovi iz pop-kulture poput filma Jamesa Camerona "Terminator" iz 1984. ili TV-serije Silikonska dolina gdje informatičar nezdravo zaljubljen u roboticu Fionu izvodi DDOS napad kako bi sačuvao svoju robotsku dragu samo za sebe (trebalo bi ga uputiti u Savjetovalište), nego se upozorava da je Europski parlament u siječnju 2017. donio rezoluciju o "elektroničkim osobama", što bi moglo dovesti do toga da robot (npr. autonomni automobil) koji prouzrokuje nesreću bude jedini odgovoran u tom slučaju, a tvorac robota ne.

Sljedeće filozofsko predavanje bilo je „Filozofija športa i igre – od Platona do modernog športa“ gdje je Matija Mato Škerbić ništa manje zanimljivo analizirao etičke probleme u športu, od prekršaja u nogometu - što je analizirano na primjeru recentne utakmice reprezentacije Hrvatske, dopinga općenito, slučaj Bena Johnsona odnosno Carla Lewisa, pa do toga kako definirati šport, odnosno, je li šah - šport?

U popodnevnim satima održana su predavanja koja prezentiraju Odsjek komunikologije, prvo je bilo „Uloga Facebooka u sentimentalnim odnosima mladih“ Elene Družete:

Elena Družeta Facebook

 

Uspješan studij sociologije na Hrvatskim studijima predstavio je izv. prof. Renato Matić:

Sociologija Renato Matić
Nada Zgrabljić Rotar Gramofoni, mikseta, računalo

Povjerenica za nastavu i studente, prof. dr. sc. Nada Zgrabljić Rotar organizirala je Dan otvorenih vrata Hrvatskih studija, za ugođaj na kraju tu je bilo i analognih gramofona uz ipak neizbježno računalo kraj gramofona.
Nemojte misliti na tort...terminatore. :)

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS