Objavljeno: 23. 10. 2017. u 08:39
admin

 Na proslavi Dana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 19. listopada 2017. nazočnima se obratio rektor zagrebačkoga sveučilišta Damir Boras i podsjetio kako je visoko učilište središte kulture i kulturnoga ponašanja te da je tolerancija civilizacijski doseg i budućnost. Njegov nastup glasno je ometala manja skupina studenata. Mediji su prenijeli da su među njima bili i neki studenti Hrvatskih studija.

Mrežni portal srednja.hr objavio je uz tekst Dore Kršul  „Studenti Filozofskog i Hrvatskih studija glasno izviždali govor rektora Borasa!“ snimku govora rektora Borasa. Objavu s portala www.srednja.hr prenijeli su mnogi mediji, a studentska inicijativa "Studenti se bore" („udruženje studentskih udruga Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu“) popratila ju je na svojoj Facebook-stranici komentarom “Studenti Hrvatskih studija pridružili su se studentima Filozofskog fakulteta u slavlju“ (!).

Izražavam žaljenje zbog nesnošljivosti i nepristojnosti studenata koji su ometali nastup rektora Borasa. Izražavam žaljenje i zbog manipulativnoga izvješćivanja o tom događaju. Oni koji su izvješćivali o njemu, prešutjeli su da je profesor emeritus Milenko Popović prekinuo protokol i glasno osudio ružno ponašanje malobrojnih, no glasnih studenata, za što je dobio dugačak pljesak. 

Profesoru Popoviću zahvaljujem na nesebičnoj i hrabroj obrani akademskoga dostojanstva.

Pročelnik Hrvatskih studija
izv. prof. dr. sc. Mario Grčević

 

P. S. Snimku završetka rektorova govora i u medijskoj javnosti cenzurirani istup prof. Popovića pogledajte ovdje.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS