Objavljeno: 2. 11. 2017. u 11:01
Darko Čokor

Izaslanstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je predvodio državni tajnik doc. dr. sc. Matko Glunčić, sudjelovalo je na godišnjem skupu hrvatske dijaspore Južne Amerike u Santiagu, glavnome gradu Čilea. U izaslanstvu su bili i predstavnici Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj prof. dr. sc. Željko Grabarević i prof. dr. sc. Jurica Pavičić te predstavnica Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Andrea Sršen.

Osim gospodarskih tema, na skupu su prevladale teme vezane uz obrazovanje te se raspravljalo o osmišljavanju besplatnog on-line tečaja hrvatskoga jezika, povezivanju hrvatskih institucija s bivšim stipendistima programa Croaticum kao širiteljima jezika, kulture i aktualnosti Hrvatske te o mogućnostima poticanja hrvatskih i južnoameričkih sveučilišta vezanih uz razmjenu studenata i mobilnost akademskog osoblja.

Državni tajnik Glunčić potpisat će tijekom posjeta i Memorandum o osnivanju hrvatskoga jezika na Sveučilištu Magallanes u Punta Arenasu. Riječ je o prvome lektoratu hrvatskoga jezika koji se osniva u Republici Čile te će se time zasigurno otvoriti vrata snažnijoj sveučilišnoj suradnji i akademskoj mobilnosti između Čilea i Republike Hrvatske koja će u konačnici rezultirati i boljim međusobnim razumijevanjem te sadržajnijim cjelokupnim odnosima.

U Čileu živi oko 200.000 osoba hrvatskog podrijetla (gotovo 1,3% ukupnog broja stanovnika). Većina hrvatskih iseljenika u Čileu pripada visokoobrazovnoj skupini stanovništva i smatraju se uglednom useljeničkom skupinom koja ima svoje predstavnike i u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti, u kulturi, umjetnosti, obrazovnome sustavu te poduzetničkim krugovima.

Izvor obavijesti: https://mzo.hr/hr/izaslanstvo-ministarstva-znanosti-obrazovanja-na-godisnjem-skupu-hrvatske-dijaspore-juzne-amerike

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS