Objavljeno: 8. 11. 2017. u 15:37
Administrator

Klub hrvatskih humboldtovaca poziva na predavanje – tribinu

Prof. dr. Alojz Jembrih
Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

Hrvatski prevoditeljsko-izdavački

pothvat u Urachu (1561. – 1565.)

Uz 500. obljetnicu Reformacije

 

Ponedjeljak, 13. studenoga 2017. u 18 h

Klub sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika
Frankopanska 5a, Zagreb

 

Antun Dalmatin i Stjepan Konzul, glavni suradnici hrvatske protestantske tiskare u Urachu

 

U prigodi 500. obljetnice Reformacije više je nego opravdano progovoriti o pothvatu (projektu) hrvatskih protestanata u Ur­achu, čiji su uradci integralni dio hrvatske kulturne, književnojezične i biblijske baštine. Hrvatski prevoditeljsko-izdavački pot­hvat u Urachu (1561. – 1565.) zanimljiv je danas iz više istraživačkih gledišta:

1. povijesti Reformacije u Hrvata i Europi
2. povijesti glagoljske i ćiriličke hrvatske tiskane knjige
3. povijesti prijevoda Sv. pisma na hrvatski jezik
4. povijesti hrvatskoga jezika
5. povijesti knjižne ilustracije 16. stoljeća
6. povijesti knjigovodstva tiskarske djelatnosti u 16. stoljeću
7. povijesti uveza knjige.

Hrvatski su prevoditelji na naslovnicama knjiga uvijek isticali da su one prevedene na „harvacki jazik“. Stoga su Hrvatske protestantske knjige tiskane glagoljicom, ćirilicom i latinicom u Urachu navedenoga razdoblja dragocjeni svjedoci afirmacije samosvojnosti hrvatskoga jezika u 16. stoljeću pa sve do danas. U predavanju će biti osvjetljene i druge okolnosti koje su pridonijele uspjehu spomenutoga projekta u doba reformacije u Urachu.

Dr. sc. Alojz Jembrih redoviti je profesor u trajnom zvanju hrvatske književnosti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku kroatologije. Znanstveno-istraživački rad prof. Jembriha obuhvaća povijest hrvatske knjiženosti i jezika, leksikografije, dijalektologije, slavistike, hrvatske kulture, hrvatskoga školstva, kajkavske književnojezične baštine i gradišćanskohrvatske književnosti i jezika, te hrvatske književnopovijesne protestantistike. Na svečanoj Akademiji povodom obilježavanja 500 godina Reformacije u Europi, 31. listopada 2017. u Zagrebu, prof. Jembrihu dodijeljeno je Priznanje za izniman doprinos proučavanju hrvatskog protestantskog tiskarstva u 16. stoljeću.

Pozivnica

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS