Objavljeno: 16. 4. 2018. u 10:09
Darko Čokor

Karaševo, travanj 2018.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj (Uniunea Croaţilor din România) održali su Studijski kolokvij 7. travnja 2018. u 12:00 sati u Karaševu, prelijepome mjestu Hrvata u Rumunjskoj. Predavanja su započela u župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije gdje je vlč. Petar Rebegila održao zanimljivo predavanje o povijesti mjesta i crkve.

Ispred crkve

U crkvi 1

U crkvi 2

Predavanja su nastavljena u  Domu kulture, nakon čega je uslijedila i razmjena knjiga i publikacija. Hrvatski studiji su donirali više od 50 knjiga karaševskoj knjižnici. 

knjige

Prije predavanja u Domu kulture

Predavači, Dom kulture

Slušači, Dom kulture

Sudionici skupa bili su Petar Hategan, ispred Demokratske zajednice Hrvata iz Rumunjske, Jakob Domanjanc, knjižničar u Općinskoj knjižnici Karaševo, Davor Piskač, predstojnik Odsjeka za Kroatologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Rudolf Barišić s Odsjeka za hrvatski latinitet Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Lucian Borić, predsjednik Društva studenata kroatologije Cassius te Tomislava Kopić predsjednica Udruge studenata latinskog jezika Res Publica. Nakon održanoga predavanja domaćini su nas počastili finim ručkom.

objed

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS