Objavljeno: 16. 4. 2018. u 10:09
Darko Čokor

Karaševo, travanj 2018.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu i Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj (Uniunea Croaţilor din România) održali su Studijski kolokvij 7. travnja 2018. u 12:00 sati u Karaševu, prelijepome mjestu Hrvata u Rumunjskoj. Predavanja su započela u župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije gdje je vlč. Petar Rebegila održao zanimljivo predavanje o povijesti mjesta i crkve.

Ispred crkve

U crkvi 1

U crkvi 2

Predavanja su nastavljena u  Domu kulture, nakon čega je uslijedila i razmjena knjiga i publikacija. Hrvatski studiji su donirali više od 50 knjiga karaševskoj knjižnici. 

knjige

Prije predavanja u Domu kulture

Predavači, Dom kulture

Slušači, Dom kulture

Sudionici skupa bili su Petar Hategan, ispred Demokratske zajednice Hrvata iz Rumunjske, Jakob Domanjanc, knjižničar u Općinskoj knjižnici Karaševo, Davor Piskač, predstojnik Odsjeka za Kroatologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Rudolf Barišić s Odsjeka za hrvatski latinitet Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Lucian Borić, predsjednik Društva studenata kroatologije Cassius te Tomislava Kopić predsjednica Udruge studenata latinskog jezika Res Publica. Nakon održanoga predavanja domaćini su nas počastili finim ručkom.

objed

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu djeluju od 16. studenoga 1992. godine. Od 2017. ustrojeni su kao sveučilišni odjel za interdisciplinarno proučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne i intelektualne povijesti i zbilje, medijske i interpersonalne komunikacije, akcija društvenih skupina, ljudskoga doživljavanja i ponašanja, razvoj jezika, otvorenih političkih, kulturnih i socijalnih pitanja od nacionalnoga ili regionalnoga interesa.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka organizacija izvode studije na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini. Studijski programi filozofije, hrvatskoga latiniteta, komunikologije, kroatologije, latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije, znanstvenoga i nastavničkoga smjera, usporedno uzimaju u obzir četiri sastavnice: 1. općeteorijsku i metodološku, 2. nacionalnu ili kroatološku, 3. europsku i 4. globalnu.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2018. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS