Objavljeno: 14. 11. 2018. u 00:08
Iva Ćalić

Terenska nastava iz kolegija "Hrvatska likovna umjetnost" i "Hrvatsko arheološko nasljeđe" prof. dr. sc. Jasne Jeličić-Radonić održala se ove subote, 10. studenoga 2018. U ranim jutarnjim satima autobusom su se studenti kroatologije i nastavnici uputili prema Ninu. Tamo nas je dočekalo sunčano vrijeme i vrijedno kulturno blago Hrvatske.
U Ninu je voditeljica Zbirke ninskih starina Majda Dadić predstavila muzejsku zbirku i pojedine spomenike - bedeme i gradska vrata, crkvu sv. Aselma, crkvu sv. Križa, antički hram, i rimsku kuću (domus). Nakon Nina, krenuli smo prema Zadru. Tamo nas je dočekao srdačno dr. sc. Miro Jurić, koji je upoznao studente s muzejskom zbirkom SICU (Stalna izložba crkvene umjetnosti), spomenicima Arheološkog muzeja (srednjovjekovno razdoblje i antička zbirka), crkvom sv. Donata i katedralom.

Zatim smo obišli rimski forum s Kapitolijem, bazilikom i tabernama, gradske bedeme i vrata antičkog Iadera te crkve Sv. Šime, Sv. Lovre i Sv. Krševana i na kraju rimski slavoluk Melije Anijane ugrađen uzidanog u mletačka Morska vrata. Ispunjeni ljepotama kulturnih spomenika koje smo imali priliku vidjeti, umorni i zadovoljni smo se vratili u večernjim satima u Zagreb, sa željom da se ovakva terenska nastava ponovi uskoro.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS