Objavljeno: 23. 11. 2018. u 11:19
Administrator

Sudionici Znanstvenoga kolokvija o Faustu Vrančiću s hrvatskom veleposlanicom u Beču, 15. studenoga 2018.

Nastavnici Hrvatskih studija sudjelovali su na znanstvenom kolokviju o Faustu Vrančiću
u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču

predavanje prof. Sanje Vulić
prof. Sanja Vulić


Znanstveni kolokviji o Faustu Vrančiću održavaju se u gradovima u kojima je Faust Vrančić duže ili kraće vrijeme živio. Nakon kolokvija u Zavodu sv. Jeronima u Rimu te u Domu nacionalnih manjina u Pragu, treći je kolokvij održan 15. studenoga 2018. u Beču, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske i Austrijskoga društva za kroatistiku. U svečanoj dvorani Veleposlanstva okupio se veliki broj zainteresiranih posjetitelja, uglavnom istaknutih hrvatskih intelektualaca u Beču i studenata bečke slavistike. U ime Austrijskoga društva za kroatistiku kroz program ih je vodila vanjska suradnica na poslijediplomskom studiju kroatologije na Hrvatskim studijima prof. dr. sc. Andrea Zorka Kinda Berlaković, koja je detaljno predstavila profesionalnu djelatnost svakoga od troje predavača. Prvo izlaganje, naslovljeno „Usporedba Vrančićeva jezika i gradišćanskohrvatskih idioma“, održala je izv. prof. dr. sc. Sanja Vulić, koja je ujedno predstavljala Hrvatske studije i projekt Suradnja s hrvatskim autohtonim zajednicama u dijaspori. Vanjski suradnik na Hrvatskim studijima izv.  prof. dr. sc. Georg Holzer, dopisni član HAZU, održao je izlaganje „Značajke manirizma u djelu Fausta Vrančića“, a dr. sc. Marijana Borić iz Zavoda za povijest prirodnih znanosti HAZU, izlaganje „Faust Vrančić – hrvatski humanist i izumitelj svjetskoga glasa“. Posjetitelji su izrazili veliko zadovoljstvo kvalitetom i zanimljivošću svih izlaganja i dugo se zadržali u razgovoru s izlagačima. Veleposlanica Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vesna Cvjetković posebice je srdačno pozdravila sudionike znanstvenoga kolokvija, a također i mag. Katarina Dorkin Križ, službena prevoditeljica u Veleposlanstvu, koja je zajedno s prof. dr. sc. Kindom Berlaković sudjelovala u organizaciji znanstvenoga kolokvija. Izlaganja su pratile i novinarke Hrvatskoga radija i ORF-a, koje su intervjuirale predavače.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS