Objavljeno: 29. 11. 2018. u 09:29
Administrator

Forum hrvatskih manjina 23. studenoga 2018.

Tradicionalni Forum hrvatskih manjina u Hrvatskoj matici iseljenika svake godine okuplja istaknute kulturne djelatnike Hrvata iz različitih zemalja. Ove je godine Forum održan 23. studenoga. prof. Sanja Vulić Budući da je glavna tema Foruma bila Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica Srednje i jugoistočne Europe, pozvana je izv. prof. dr. sc. Sanja Vulić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu da održi uvodno predavanje. Prof. Vulić svoje je predavanje naslovila „Hrvatski idiomi u autohtonim zajednicama u kontekstu očuvanja nacionalnoga identiteta manjine“. Predavanje su sa zanimanjem pratili ove godine okupljeni Hrvati iz Italije, Mađarske, Srbije, Rumunjske, Crne Gore i Slovenije, te sudionici Foruma iz Hrvatske. Posebice se osvrnuvši na jezičnu situaciju među pomurskim Hrvatima u Mađarskoj, bunjevačkim Hrvatima, gradišćanskim Hrvatima, moliškim Hrvatima i karaševskim Hrvatima, predavačica je istaknula kako je osim očuvanja mjesnih govora (u onolikoj mjeri koliko je to realno moguće) iznimno važno njegovati normirani hrvatski književni jezik kao čvrstu kohezijsku silu koja povezuje sve Hrvate u domovini i dijaspori. Predavanje je prihvaćeno s velikim odobravanjem.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS