Objavljeno: 5. 12. 2018. u 18:14
Administrator
spomen ploča, slika: Roberta F.
Spomen ploča žrtvama 5. prosinca 1918., slika: Roberta F.

obljetnica 5. prosinca 1918.

Pripadnici Kraljevskoga hrvatskog domobranstva (25. i 53. domobranske pukovnije) prosvjedovali su na Trgu bana Jelačića na današnji dan (5.prosinca) prije 100 godina protiv nejasnoga i de iure ilegalnoga ulaska Hrvatske u južnoslavensku državu. Nova je država stvorena bez izjašnjavanja, volje ili davanja suglasnosti hrvatskoga naroda i njegovih institucija. Prosvjed je nastao kao reakcija na proslavu ujedinjenja, po diktatu organiziranom, na Trgu bana Josipa Jelačića.

Dana 5. prosinca, dio hrvatskih vojnika 25. i 53. pukovnije, prosvjedovao je iskazujući želju za stvaranjem vlastite države. Tadašnji zapovjednik policijske stanice Grga Angjelinović, postavio je na neke od kuća na Jelačićevu trgu naoružane vojnike (mornare) koji su zapucali iz strojnica na prosvjednike. Prema službenom izvješću u toj pucnjavi ubijeno je 13, a ranjeno 17 ljudi, većinom vojnika.

Danas su sjećanje na spomenute žrtve u ime Hrvatskih studija iskazali doc. dr. sc. Vlatka Vukelić i mag. hist. Danijel Jurković zapalivši svijeću kod spomen-ploče postavljene na Trgu bana Jelačića.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS