Objavljeno: 20. 12. 2018. u 10:44
Administrator

Kroatolozi Hrvatskih studija u Matici hrvatskoj

U srijedu 5. prosinca 2018. studenti preddiplomskoga studija kroatologije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu posjetili su Maticu hrvatsku. Posjet jednoj od najvažnijih i najstarijih institucija hrvatskoga naroda osmišljen je kao terenska nastava u okviru kolegija Institucije hrvatskoga naroda, društva i države koji je od ove akademske godine novouvedeni obvezni predmet dvopredmetnim studentima kroatologije na trećoj godini preddiplomskoga studija. U posjet ih je vodila njihova profesorica Jelena Gazivoda.

Studente je ugostio glavni urednik Matičina lista Vijenac Goran Galić, te su pod njegovim vodstvom obišli Palaču Matice hrvatske. Goran Galić diplomirao je kroatologiju i komunikologiju na Hrvatskim studijima, a uredništvu Vijenca priključio se još za vrijeme studija. Ovom prigodom studenti su posjetili Nakladni zavod Matice hrvaske, knjižnicu Matice hrvatske, prostorije predsjednika i članova, radne sobe i uredništvo lista Vijenac. Naši su kolege mogli u ruke primiti vrlo vrijedna i raznolika arhivska izdanja Matice hrvatske u Matičinoj knjižnici te svjedočiti radu Matice kroz povijest. Uz kratke crtice iz Matičine povijesti od najranijih dana do danas, Goran Galić uveo ih je i u službene prostorije jednoga od triju listova Matice hrvatske – Vijenac. Tamo ih je dočekalo uredništvo Vijenca, koje je studente upoznalo s postupkom izrade jednoga broja samoga lista. Uredništvo im je pokazalo brojna izdanja lista od onih najstarijih, koja pažljivo čuvaju, do onih najsuvremenijih, koji su tek izašli iz tiska.

Studenti su iz prve ruke upoznali rad, ustroj i zadaće Matice hrvatske kako bi si upotpunili sliku njezine neizostavne uloge kroz hrvatsku povijest i kulturu. Upoznali su bogato skladište knjižnice, Nakladni zavod Matice i uredništvo lista Vijenac. Pod stručnim i ljubaznim vodstvom Gorana Galića pratili su put Matice hrvatske kroz hrvatsku prošlost: od preporoda i apsolutizama, do Šenoina doba i raspada Monarhije, od svjetskih ratova do zabrane djelovanja i novoga osnutka. Osim toga, glavni urednik Vijenca prenio je studentima iskustvo sudjelovanja u studentskim udrugama te se osvrnuo i na svoj rad u Društvu studenata kroatologije „Cassius“. Nadamo se kako će prinos Matice hrvatske prepoznati sve hrvatski studenti, kao što su to učinili i naši kroatolozi.

Luka Vrdoljak, 3. godina studija kroatologije i povijesti

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS