Objavljeno: 27. 3. 2019. u 14:38
Administrator

Prof. dr. sc. Jasna Jeličić Radonić s Hrvatskih studija održat će u četvrtak 28. ožujka 2019. u 19 sati u prostorijama Hrvatske paneuropske unije u Zagrebu, Jurišićeva 1a, I. kat. predavanje o temi „Otkrivanje antičkoga Farosa“.

Ulazak je besplatan, a osobito su dobro došli studenti Hrvatskih studija.

Faros, jedan od najstarijih antičkih gradova na istočnoj obali Jadrana, osnovali su grčki doseljenici s otoka Parosa u Egejskom moru početkom IV. st. pr. Kr. na položaju današnjeg Staroga Grada na Hvaru. Usprkos snažnomu otporu autohtonoga stanovništva, podignuta je parska naseobina. Arheološkim istraživanjima otkriveni su jugoistočni kut grada obuhvaćen megalitskim bedemima, istočna gradska vrata s kulama te niz stambenih blokova unutar pravilnoga uličnoga rastera, što predstavlja polazište za proučavanje urbanizma Farosa. Na temelju podataka iz literarnih izvora, u prožimanju s rezultatima arheoloških istraživanja, postalo je moguće rekonstruirati kako je pod okriljem Dionizija Sirakuškoga utemeljena i kako se održala kolonija jonskih Parana na jadranskom otoku Farosu.

Faros je kao i svaki samostalni grčki grad kovao svoj novac. To je poglavito oznaka njegove suverenosti koja jasno ocrtava složenu i turbulentnu povijest ovoga grčkoga grada nastaloga u neprijateljskome okruženju autohtonoga stanovništva. Naime, kovanje novca odražava sudbinu otoka, trgovačke veze i izmjene vlasti na njem, jer numizmatički nalazi pružaju mogućnost rekonstruiranja prošlosti više nego je to moguće u bilo kojoj drugoj domeni arheologije.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS