Objavljeno: 12. 4. 2019. u 13:02
Administrator

Ogulin

Ove 2019. godine Gimnazija Bernardina Frankopana u Ogulinu svečano obilježava 100. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom pozvani stručnjaci različitih znanstvenih profila u Gimnaziji drže predavanja posvećena knezu Bernardinu Frankopanu (1453.–1529.), hrvatskomu velikanu, glasovitom u Europi svoga doba, čije ime Gimnazija ponosno nosi. Prošloga tjedna, 5. travnja, prof. dr. sc. Sanja Vulić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu održala je u Gimnaziji predavanje naslovljeno „Jezik u središnjoj Hrvatskoj u doba Bernardina Frankopana“. Prije predavanja srdačno su ju pozdravile ravnateljica Gimnazije Sanja Dubić, prof., i nastavnica hrvatskoga jezika Marija Trdić, prof. Osim gimnazijskih nastavnika i učenika, predavanju su nazočili i sa zanimanjem ga pratili predsjednici i članovi Katedre Čakavskoga sabora Modruše i Ogranka Matice hrvatske u Ogulinu. Nakon predavanja predavačici su brojna pitanja postavljali ne samo vanjski gosti na predavanju nego i pojedini učenici. Svi su izrazili veliko zadovoljstvo zbog vrlo jasnoga i svima razumljivoga razlaganja inače vrlo zahtjevne teme.

 

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS