Objavljeno: 28. 5. 2019. u 16:48
Administrator

Universitas

U 114. broju hrvatskih sveučilišnih novina Universitas može se pročitati:


Sveučilište u Zagrebu predložilo novi Zakon o znanosti i visokome obrazovanju (str. 3), Presuda Vlatku Silobrčiću zbog klevetanja profesora i bivšega ministra Pave Barišića (str. 5), Prikaz zaključaka tribine o kolektivnom ugovoru za sustav znanosti i visokoga obrazovanja održane u organizaciji Društva sveučilišnih nastavnika u Zagrebu (str. 8-9), Dvije splitske medalje na Mendeljejevoj olimpijadi (str. 10), Razgovor s mladom uspješnom biologinjom sa zagrebačkoga PMF-a Svjetlanom Dekić o istraživačkom radu na suzbijanju bolničkih bakterija (str. 11), Izvješće s 18. Lošinjskih dana bioetike u suorganizaciji Hrvatskih studija, kojima je hrvatska bioetika još jednom potvrdila svoju važnost i izvrsnost  (str. 12), 387 novih doktora znanosti zagrebačkoga i 57 splitskoga sveučilišta (str. 14–15 i 18–19), Razgovor s Teodorom Tomićem, hrvatskim mladim znanstvenikom, dobitnikom nagrade za najbolji europski doktorat iz robotike (str. 16–17), Izvješće s dodjele stipendija najboljim studentima Sveučilišta u Zagrebu – korifejima znanja i uspjeha (str. 20–21), Suradnja Sveučilišta u Zagrebu i NYU-a na razvoju studijskog programa videoigara (str. 29), Vijesti iz sveučilišnoga športa (str. 30–32).

PDF broja 114 može se preuzeti ovdje.

Svi dosadašnji brojevi Universitasa, od travnja 2009., mogu se pronaći ovdje, a od broja 96 (listopad 2017.) i ovdje.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS