Objavljeno: 30. 5. 2019. u 07:58
Petar Bilobrk
Studenti Hrvatskih studija u posjetu...

U sklopu nastave iz kolegija Sociologija religije i Sociologija hrvatskog društva 2, koja se bavi religijskim promjenama u hrvatskom društvu, studenti Hrvatskih studija, pod vodstvom prof. dr. sc. Stipana Tadića, nositelja kolegija i asistenta Petra Bilobrka, mag. relig., posjetili su 24. svibnja 2019. Židovsku vjersku zajednicu ''Bet Israel'' u Zagrebu.

Studente su ugostili članovi zajednice a predavanje im je održala mr. sc. Jasminka Domaš koja iza sebe ima brojne napisane knjige i radove te snimljene dokumentarne filmove i radijske emisije. Gospođa Domaš upoznala je studente s nekim od osnovnih koncepata judaizma te je sa studentima podijelila mnogo zanimljivih informacija o smislu i načinu uređenja sinagoge, te inventarom judaističkih sakralnih objekata. Tako su studenti imali priliku vidjeti  Aron ha-kodeš u kojem se čuva veliki svitak sa zapisima iz Tore, objašnjeno im je zašto u sinagogama nema slika s likovima, te čemu služi mezuza, mali svitak na vratima. Također, studenti su doznali i zanimljive priče o ukrašavanju sakralnih objekata i odjevnih predmeta kao što je i ona da se plava boja na prugama talita, molitvenog ogrtača, dobiva iz puža koji se može naći i u Jadranskom moru. Studentima je objašnjena i simbolika Magen David, - Davidove zvijezde, koja kao i predstavlja prožimanje i pomirenje dvije suprotne strane života, neba i zemlje, duha i materije, vremena i prostora. Trokutom prema gore označava čovjekovu težnju da bude posvećen Bogu, dok trokut prema dolje označava sveprisutnost Boga u životu čovjeka. Određeni dijelovi sinagoge ukrašeni su izrezbarenim metalnim ukrasima u obliku nara koji na sebi ima krunu a unutra, kako stare predaje govore, 613 zrnaca što simbolizira 613 zakona u judaizmu od kojeg svoje korijene vuče i anglosasko pravo. Kako u religijama ništa nije slučajno, a sve ima svoje veće denotativno značenje, pokazuje i ovo floralno ukrašavanje sinagoge koje obiluje simbolima nara. 

Studenti su obišli prostorije zajednice, čuli su priču o dočekivanju i ispraćanju šabata, te su pozvani da se pridruže programu učenja hebrejskog jezika koji ova zajednica nudi svim zainteresiranim. U toploj atmosferi s gospođom Domaš studenti su imali priliku čuti nešto novo i zanimljivo, te su svakako dobili jedno vrijedno iskustvo susreta s judaizmom i njegovom tradicijom. 

Dajana Alić

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS