Objavljeno: 11. 6. 2019. u 12:21
Administrator

Tiflološki muzej 2019.

Studenti pete godine, polaznici kolegija „Odgojno-obrazovna integracija djece s poteškoćama u razvoju“ profesorice doc. dr. sc. Katarine Dadić posjetili su u petak, 31. svibnja Tiflološki muzej u Zagrebu. Pod stručnim vodstvom, imali su priliku čuti predavanje o začecima institucionalne brige za slijepe osobe, odnosno o organizaciji i načinu rada Zemaljskog zavoda za slijepu djecu, čije je osnivanje potaknuo tiflopedagog Vinko Bek krajem 19. stoljeća. Studenti su naučili kako
prići i pomoći slijepom prolazniku, a kroz simulaciju su, u Tamnoj sobi iskusili i što to znači ne vidjeti. Jednako tako, sami su pokušali pisati Brailleovim pismom slušajući pritom zanimljivosti o razvoju pisma za slijepe osobe. Razgledajući postav muzeja upoznali su se i sa različitim likovnim djelima poznatih slijepih autora.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS