Objavljeno: 30. 9. 2019. u 13:28
Administrator

Uvodnim predavanjem, na kojem se u dvorani Zagreb okupio nastavnike svih studijskih grupa i 280 studenata prve godine integriranoga i preddiplomskih studijskih programa, započela je XXVIII. nastavna godina na Hrvatskim studijima te je inauguriran studij demografije i hrvatskoga iseljeništva.

Nakon izvođenja državne himne Lijepa naša sve nazočne pozdravili su pročelnik Mario Grčević i povjerenik za nastavu i studente Dario Vučenović. Predavanje o temi Suvremeni hrvatski izazovi održao je predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Stjepan Šterc. Informacije za studente dali su voditeljica Savjetovališta Hrvatskih studija Lovorka Brajković, predsjednica Studentskoga zbora Hrvatskih studija Marija Barić Đurđević i Tomislav Marić iz Sveučilišnoga računskoga centra Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. Šterc u svojem je izlaganju istaknuo kako postoji nedvosmislena znanstveno utemeljena argumentacija za korijeniti zaokret u politici prema stanovništvu, migracija i neiskorištenom potencijalu hrvatskom iseljeništvu. Ukazao je na instrumente kojima se stanje može popraviti, zaželio novomu naraštaju studenata Hrvatskih studija puno uspjeha te je ih je pozvao na odgovornost.

Prezentacije s Uvodnoga predavanja nalaze se ovdje: Uvodno predavanje, Srce.

Fotogalerija.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Služba za informatičke i računalne poslove
QuiltCMS