Objavljeno: 5. 10. 2019. u 17:41
Dario Knežić

 

Kolokvij o hrvatskom iseljeništvu na Sorbonni

U subotu 19. listopada na Sveučilištu Panthéon-Assas La Sorbonne u Parizu održat će se znanstveno-stručni kolokvij „Hrvatska i njezina dijaspora: kronologija i uloge – percepcija i recepcija“ u organizaciji Hrvatskoga svjetskoga kongresa Francuske. Među izlagačima bit će istaknuti profesori pariških sveučilišta hrvatskoga podrijetla – Marc Gjidara i Joseph Krulic. Kolokvij je dio kontinuiranoga rada Hrvata u Francuskoj na očuvanju vlastitoga nacionalnoga identiteta i približavanju hrvatske povijesti i kulture Francuzima. Tako je tema prošlogodišnjega kolokvija bila „Hrvatska pred svojim sudbinama: od podređenosti (1918) do emancipacije (1991-1995)”. Bit će izdan i zbornik radova na francuskom jeziku. Program skupa može se vidjeti ovdje.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Služba za informatičke i računalne poslove
QuiltCMS