Objavljeno: 9. 10. 2019. u 18:49
Administrator

Irena Kolesar - Plavi 9

Od listopada 2019. g. u kinu Tuškanac započinje redovni program Filmski kurikul tokom kojeg će se jedan put mjesečno utorkom prikazivati klasici hrvatske kinematografije prilagođeni kurikulu nastave hrvatskog filma na zagrebačkom sveučilištu. Programom ćemo nastojati obraditi najvažnija razdoblja, stilove i autore hrvatske kinematografije. Svaka projekcija sastojat će se od jednog dugometražnog i jednog kratkometražnog filma, a uvod u svaku projekciju održat će sveučilišni nastavnik hrvatskog filma ili filmolog stručan u području hrvatskog filma. Program Filmski kurikul namijenjen je studentima, učenicima, ali i svim građanima zainteresiranima za upoznavanje s poviješću hrvatskog filma. Program je napravljen u suradnji s Hrvatskom kinotekom i nastavnicima hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.

Program Filmski kurikul započinje 15. listopada (utorak) u 18.30 projekcijama filmova Tajna dvorca I.B. (Milan Katić, 1951) i Plavi 9 (Krešo Golik, 1950). Oba filma na netipičan način odrađuju propagandne zadatke obvezatne u jugoslavenskoj kinematografiji tog doba - Tajna dvorca I.B. raskrinkava rezoluciju Informbiroa kroz bizarnu baletnu satiru, a Plavi 9 slavi uspjehe socijalističkog kolektiva kroz žanr sportske komedije. Prije projekcije uvodnu riječ održat će naš dragi gost, filmolog prof. dr. sc. Nikica Gilić.

Ulaz na program je besplatan.

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Služba za informatičke i računalne poslove
QuiltCMS