Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Objavljeno: 9. 10. 2019. u 18:49
Administrator

Irena Kolesar - Plavi 9

Od listopada 2019. g. u kinu Tuškanac započinje redovni program Filmski kurikul tokom kojeg će se jedan put mjesečno utorkom prikazivati klasici hrvatske kinematografije prilagođeni kurikulu nastave hrvatskog filma na zagrebačkom sveučilištu. Programom ćemo nastojati obraditi najvažnija razdoblja, stilove i autore hrvatske kinematografije. Svaka projekcija sastojat će se od jednog dugometražnog i jednog kratkometražnog filma, a uvod u svaku projekciju održat će sveučilišni nastavnik hrvatskog filma ili filmolog stručan u području hrvatskog filma. Program Filmski kurikul namijenjen je studentima, učenicima, ali i svim građanima zainteresiranima za upoznavanje s poviješću hrvatskog filma. Program je napravljen u suradnji s Hrvatskom kinotekom i nastavnicima hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima.

Program Filmski kurikul započinje 15. listopada (utorak) u 18.30 projekcijama filmova Tajna dvorca I.B. (Milan Katić, 1951) i Plavi 9 (Krešo Golik, 1950). Oba filma na netipičan način odrađuju propagandne zadatke obvezatne u jugoslavenskoj kinematografiji tog doba - Tajna dvorca I.B. raskrinkava rezoluciju Informbiroa kroz bizarnu baletnu satiru, a Plavi 9 slavi uspjehe socijalističkog kolektiva kroz žanr sportske komedije. Prije projekcije uvodnu riječ održat će naš dragi gost, filmolog prof. dr. sc. Nikica Gilić.

Ulaz na program je besplatan.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS