Objavljeno: 29. 10. 2019. u 11:55
Administrator

Poštovani,

pozivamo Vas na predstavljanje knjige "Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do danas" dr. sc. Marije Muse, izv. prof., koja će se održati u srijedu 30. listopada 2019., s početkom u 13 sati u Velikoj dvorani Školske knjige, Masarykova 28, u Zagrebu.

Dr. sc. Marija Musa, ugledna sveučilišna profesorica na Sveučilištu u Mostaru, u knjizi je predstavila rezultate svojih višegodišnjih sociolingvističkih istraživanja hrvatskoga jezika u Bosni i Hercegovini u drugoj polovici 20. stoljeća i početku 21. stoljeća. Analizirajući uporabu hrvatskoga jezika u službenim i vjerskim publikacijama, dnevnom tisku i dnevnicima javnih RTV servisa, autorica prikazuje načine na koji političke institucije kroz javnu komunikaciju oblikuju jezičnu politiku i društvenu svijest o jeziku Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Knjigu će predstaviti:

- dr. sc. Mario Grčević, izv. prof., Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

- dr. sc. Katica Krešić, izv. prof., Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru

- Slaven Pehar, dipl. ing., Školska naklada, Mostar

- autorica dr. sc. Marija Musa, izv. prof., Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru

 

Hrvatski jezik u BiH

Popis obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS