Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Objavljeno: 14. 11. 2019. u 09:25
Stipica Grgić

Početkom 16. stoljeća hrvatski su krajevi bili su usred višestoljetnog udara Osmanskog Carstva, čija će osvajanja zauvijek promijeniti kartu Europe i Svijeta te ostaviti dubok pečat na društvo, gospodarstvo, umjetnost, granice, političke odnose i dr. - kako u onodobnom Hrvatskom kraljevstvu, ali i dugoročno sve do današnjih dana. Jedan od ključnih motiva koji se javlja u to doba je precipiranje hrvatskih krajeva kao predziđa kršćanstva (Antemurale Christianitatis). To je termin koji se često rabi, ali zapravo je slabo poznato da je u ovom značenju upotrijebljen u pismu pape Lava X. hrvatskom banu i biskupu Petru Berislaviću 1519., tj. prije okruglih 500 godina.

Stoga će se 15. studenog 2019. godine u organizaciji Odsjeka za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a pod pokroviteljstvom Sisačke biskupije, održati znanstveni skup "Antemurale Christianitatis: Crkva i društvo na području središnje Hrvatske krajem 15. i početkom 16. stoljeća". Na skupu će se nastojati revalorizirati ulogu bana Petra Berislavića, ali i drugih crkvenih, plemićkih i političkih organizacija koje su branile spomenute krajeve u to doba. Održavanje skupa započet će u 9.30h u prostorijama Sisačke biskupije (Veliki kaptol, Trg bana Josipa Jelačića 9, Sisak), nastavak će uslijediti istoga dana u 15 sati u Hrvatskoj Dubici (Hrvatski dom, Vjekoslava Venka 3, Hrvatska Dubica).

Poveznica na program znanstvenog skupa

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS