Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Objavljeno: 25. 11. 2019. u 12:11
Administrator

Knjižnica Instituta za migracije i narodnosti, kroz Nacionalni projekt „Hrvatska kulturna baština" - Digitalizacija arhivske, knjižnične i muzejske građe Ministarstva kulture, završila program Digitalizacije novina Radnička straža i dokumenti Popis jugoslovenske naseobine u Punta Arenas - Chile

Radnička straža počela je izlaziti 1907. godine u Chicagu kao prve radničke i socijalističke novine hrvatskih iseljenika u SAD-u. Pod tim nazivom izlazile su sve do 1918. godine i odigrale su vrlo važnu ulogu u stvaranju radničkoga pokreta, kako među hrvatskim iseljenicima, tako i uopće u SAD-u. NSK posjeduje samo dva godišta, tako da je kolekcija Radničke straže sačuvana u IMIN-u najcjelovitija a radi se o jedinim sačuvanim primjercima.

Popis jugoslovenske naseobine u Punta Arenas - Chile popis je Jugoslovenske narodne obrane - ogranak "Dalmacija" jugoslavenskih iseljenika i njihovih potomaka iz 1941. godine. To je jedinstveni primjerak takvog popisa sačuvan u Hrvatskoj i vrijedna je građa za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Digitalizacijom te građe Knjižnica Instituta za migracije i narodnosti omogućila je dostupnost svih sačuvanih primjeraka novina i Popisa putem institutskog repozitorija znanstvenoj, stručnoj i široj javnosti kao izvorne građe za istraživanje hrvatskog iseljeništva. Digitalizacijom je, isto tako, omogućena zaštita od oštećivanja tih iznimno dragocjenih i jedinstvenih primjeraka izvornika.

Digitalizirana Radnička straža i Popis, kao i prethodno digitalizirane novine Hrvatska zastava te ostala digitalna građa iz područja djelatnosti Instituta dostupna je u tematskom Repozitoriju Instituta za migracije i narodnosti.

Adresa repozitorija:

http://imin.arhivx.net/

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS