Objavljeno: 4. 12. 2019. u 08:24
Administrator

 

Duhovni susret hrvatskih branitelja pod geslom „Hvala Ti za slobodu; Dijete za Dijete“ u svetištu Majke Božje Remetske

 

Pod geslom „Hvala Ti za slobodu; Dijete za Dijete“, prve adventske nedjelje priređen je duhovni susret hrvatskih branitelja u svetištu Najvjernije Majke Odvjetnice Hrvatske u zagrebačkim Remetama. U nazočnosti više stotina hrvatskih branitelja, osoba čiji su najbliži ubijeni i poginuli u Domovinskom ratu, hrvatskih ratnih vojnih invalida te udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, zatim župljana i hodočasnika, ispred Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu nazočila je predstojnica Odsjeka za povijest doc. dr. sc. Vlatka Vukelić. Na problematiku ubijene i ranjene djece tijekom Domovinskog rata u fokus interesa novije povijesti stavila je upravo doc.dr.sc. Vlatka Vukelić. Hrvatski studiji organizirali su nedavno održan simpozij „Ukradeno djetinjstvo – djeca ubijena u Domovinskom ratu“, a doc.dr.sc. Vukelić održala je nekoliko predavanja na temu.

U Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, a u Bosni i Hercegovini više stotina. Na području Republike Hrvatske ranjeno je više od 1200 djece. Oni su danas zaboravljeni, jer ih se ne spominje. Ne pripadaju u skupinu hrvatskih ratnih vojnih invalida, ni u ostale tjelesne invalide. Bez jednoga roditelja u Domovinskom je ratu u Hrvatskoj ostalo 4285 djece, a bez oba njih 54. Podatak da je oko 15.000 djece rođeno u progonstvu obvezuje svakoga od nas da sebi postavi pitanje – tko je za to odgovarao i tko su ta djeca, danas odrasli ljudi?


 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS