Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Objavljeno: 30. 1. 2020. u 13:33
Administrator

 

muzej suvremene umjetnosti zagreb.jpg

 

program

Noć muzeja 2020. u MSU

petak, 31. siječnja 2020.

Muzej je u Noći muzeja otvoren od 18.00 do 01.00 sati, a ulaz na izložbe i sve programe je besplatan.

banner 1200x1200v1.jpg

 

Velike obljetnice hrvatskih muzeja tema su  15. Noći muzeja, a Muzej suvremene umjetnosti  nedavno je proslavio dvije – jubilarnu, 10. godišnjicu u novoj zgradi te 65. obljetnicu osnutka Muzeja.  Obilježavanje desete godišnjice u novoj zgradi i na novoj lokaciji bio je povod i izložbe „Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019.“ na kojoj smo predstavili preko 200 umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima, te dinamičan život MSU-a od otvorenja 11. prosinca 2009. do sada. Osim te velike aktualne izložbe, publika će u Noći muzeja imati jedinstvenu priliku besplatno razgledati i novu multimedijsku izložbu „Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma“ na kojoj predstavljamo iznimna postignuća sjajnih autora Zagrebačke škole, hrvatsku umjetničku baštinu najviše razine koju je prepoznao cijeli svijet. Treća izložba koja će se moći pogledati je retrospektiva međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara „Konstrukcije“, a u  Zbirci Richter na Vrhovcu 38, prostorno-zvučna instalacija Tonija Meštrovića „12,1 po Richteru.

 

Uz četiri izložbe koje prate besplatna stručna vodstva i razgovor s umjetnikom Zlatkom Kopljarom, posjetiteljima ćemo u Noći muzeja predstaviti program na temu globalnog učenja i opažanja za dobrobit okoliša „GLOBE“ i dva projekta Kluba mladih MSU-a, video rad „10 pitanja za 10 godina“ te novi međunarodni projekt „ArtWorks!“. Performing arts program (PAP) voditelja Žaka Valente i Vilima Matule pobrinut će se za inkluzivni program, a riječ je o izvedbi i radionici pod nazivom „Iskustvo izvedbe“. Filmski dio programa predstavlja kratki eksperimentalni film „Mountain“ autorice Martine Zelenike, a u sklopu izložbe „Šest desetljeća Zagreb filma“ prikazat ćemo film „Tajna Nikole Tesle“ redatelja Krste Papića, dok će program suvremenog plesa upotpuniti izvedba plesne predstavePodivljalo“ autorica Sonje Pregrad i Ane Kreitemeyer.

 

PROGRAM:

18.00 – 22.00

Izložba, radionica i prezentacija programa „GLOBE: Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša“

Otvorena galerija/MSU Galerija

Udruga Znanstvenici amateri djeluje u području obrazovanja, znanosti, istraživanja te zaštite okoliša i prirode, a u Noći muzeja predstavit će program GLOBE: Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša (The Global Learning and Observations to Benefit the Environment) izložbom dječjih radova vrtićkog do srednjoškolskog uzrasta na temu oblaka. Uz prezentaciju svoje Udruge, Znanstvenici amateri također će održati radionicu na temu održivog razvoja za publiku svih uzrasta.

 

 

 

GLOBElogo_color-arc_lg.gif

 

 

18.30 – 19.30

Projekcija filma „Mountain“ i razgovor s umjetnicom Martinom Zelenikom

Dvorana Gorgona

Mountain“ („Planina“) debitantski je eksperimentalni film interdisciplinarne umjetnice Martine Zelenike, koji metaforički prikazuje dušu planine. Ženski lik u filmu, ujedno i autorica filma, utjelovljuje njezinu dušu. Film je uprizoren kadrovima Velebita, najprostranije planine u Hrvatskoj koju prate mnogobrojne legende, a među kojima je najpoznatija ona o mističnom biću na tom području, zvana Vila Velebita. Film je inspiriran eko-filozofijom s kojom se želi utjecati na ljudsku svijest za očuvanjem planete Zemlje, s empatijom i suosjećanjem.

Razgovor s autoricom vodi: Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a

Scenarij i režija: Martina Zelenika, produkcija Zebra - kreativna mreža, 2019., trajanje: 10'51''

 

web2-Film.Poster-MOUNTAIN.jpg

 

19.00 – 20.00

Stručno vodstvo po izložbi „Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma“

1. kat MSU

Izložba je posvećena slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru Zagreb filma, osnovanog 1953. godine, koji je kroz šest desetljeća proizveo više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova. Ovoj povijesti pripada globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, zatim više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. godine „Surogatu“ Dušana Vukotića. Filmovi Zagreb filma su osvojili publiku i stručne žirije diljem svijeta zahvaljujući fantastičnim pričama koje su ispričali te inventivnosti, kreativnosti i vrhunskoj estetskoj vrijednosti svojeg originalnog, prepoznatljivog vizualnog jezika. Na stručnom vodstvu publici će, osim filmova, autorice izložbe predstaviti i vrijednu arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskoga državnog arhiva i privatnih zbirki – crteže, skice, celove i autentične predmete, smještajući ih u kontekst vremena u kojem su nastajali i povezujući ih s umjetničkim radovima iz zbirki Muzeja suvremene umjetnosti i drugih hrvatskih muzeja.

MSU Zagreb film B square.jpg

19.30 – 21.30 PAP

Izvedba i inkluzivna radionica Performing arts programa „Iskustvo izvedbe“  Prizemlje MSU-a

Otvorena galerija

Program se sastoji od izvedbenog i radioničkog dijela. Unutar izvedbenog dijela polaznici radionice ”Tijelo i imaginacija“ plesnog pedagoga Žaka Valente prikazat će mentorirani plesni koautorski rad “Prijenos ” koji se temelji na vođenoj plesnoj impovizaciji uz živu pratnju jazz glazbenika Gorana Ilića na gitari i udaraljkama te izvedbom/prezentacijom radionice javnog govora “Nastupam, izvodim” kazališnog pedagoga Vilima Matule u kojem polaznici radionice interpretiraju probrane tekstove za publiku. Radionički/inkluzivni dio namijenjen je posjetiteljima koji će se, nakon spomenutih izvedbi na licu mjesta i uz pomoć mentora i izvođača, moći kroz vođene improvizacijske vježbe iskušati kao izvođači u izvedbenim formama PAP Performing arts programa.

Radionica je namijenjena svim posjetiteljima bez obzira na dob, spol i fizičko stanje / osobe s invaliditetom i posebnim potrebama su dobrodošle.

Trajanje: 120 minuta / 60 minuta izvedbeni dio i 60 minuta inkluzivni radionički dio

Mentori: Žak Valenta (plesni umjetnik), Vilim Matula (dramski umjetnik) / Sudionici i izvođači: polaznici PAP edukacijskog programa

 

 

20.00 – 21.00

Stručno vodstvo po izložbi Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019”

2. i 3. kat MSU

Obilježavanje desete godišnjice djelovanja Muzeja suvremene umjetnosti u novoj zgradi i na novoj lokaciji povod je izložbe na kojoj predstavljamo preko 200 umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima, te dinamičan život MSU-a od otvorenja 11. prosinca 2009. do sada. Na izložbi je prvi put u Hrvatskoj  predstavljen i izložbeni postav paviljonskog karaktera „Fitting Abstraction“ koji je 2014. godine predstavljao Hrvatsku na Bijenalu arhitekture u Veneciji, a doniran je Muzeju. Predstavljena je i izložba „City ǀ Data ǀ Future – Interakcije u hibridnom urbanom prostoru“ grupe autora i suradnika. Posjetitelji će tako na ovoj velikoj izložbi koja se prostire na dva kata izložbenog prostora MSU imati priliku vidjeti preko 200 medijski heterogenih radova iz fundusa muzeja domaćih i stranih autora među kojima su Juraj Dobrović, Ratko Petrić, Vera Fischer, James Rosenquist, Lovro Artuković, Peter Kogler, Julião Sarmento, Zlatan Vehabović, Joško Eterović, Duje Jurić, Ksenija Turčić, Boris Bućan, Lovro Artuković, Igor Grubić, Neli Ružić, Slaven Tolj, Roger Ballen, Nam June Paik, Žižić / Kožul, Robert Rauschenberg, Milton Glaser, Igor Eškinja, Sandra Vitaljić, Michal Iwanowski, Richard Lindner i mnogi drugi. Osim toga, na izložbi se može vidjeti i vremenska lenta te multimedijski sadržaji kojima prikazujemo deset godina djelovanja MSU-a na novoj lokaciji, kako bi podsjetili na najznačajnije izložbene projekte i gostovanja izvan zgrade muzeja, te edukativne i druge važne aktivnosti. Filmovi iz života muzeja posjetiteljima će otkriti i procese koji se u muzeju odvijaju skriveni od očiju javnosti.

Vodi: kustosica izložbe Nataša Ivančević

 

2019-25 Akvizicije Kolekcija za budućnost(68).jpg

Dio postava izložbe „Akvizicije 2009. – 2019.“ / foto: Ana Opalić

 

20.00 – 21.50

Zagreb film u dvorani Gorgona: Projekcija filma „Tajna Nikole Tesle“

Dvorana Gorgona

Film donosi priču o Nikoli Tesli, seljačkom dijetetu iz Like, koji već u djetinjstvu pokazuje čudesne sposobnosti. Senzibilan i povučen, rano se zanima za fiziku i intuitivno spoznaje tajne energije elektriciteta. Nakon završetka studija tehnike u Grazu i Budimpešti dolazi u centar svjetske moći, Sjedinjene Američke Države. Ovdje se nadareni Nikola Tesla zapošljava kod slavnog Edisona. Ubrzo privlači pažnju velikih financijera, a Edisonu postaje nepoželjni suparnik. Tesla predano radi, eksperimentira, a njegov patent izmjenične struje postaje povijesni izum. Međutim, unatoč velikim uspjesima Tesla će odnijeti sa sobom u grob veliku tajnu i dilemu čovječanstva. Režiju i scenarij filma potpisuje Krsto Papić (1933. – 2013.), jedan od predstavnika hrvatske autorske kinematografije te autor brojnih nagrađivanih dokumentarnih i igranih filmova.

Režija: Krsto Papić, scenarij: Ivo Brešan, Ivan Kušan i Krsto Papić, 1980., trajanje: 106'27''

20.00 - 21.00

Klub mladih MSU predstavlja: video rad „10 pitanja za 10 godina“ i projekt „ArtWorks“

Baunet caffé

U sklopu programa posjetiteljima ćemo prikazati video rad "10 pitanja za 10 godina" - intervju s Igorom Franićem, arhitektom nove zgrade Muzeja suvremene umjetnosti, koji su osmislile i provele članice Kluba mladih MSU u sklopu projekta „Iz drugog kuta“. Usto, Klub mladih MSU-a predstavit će i projekt „ArtWorks“, novi međunarodni projekt u kojem Klub sudjeluje, a riječ je o projektu koji istražuje različite oblike antifašističkog otpora kroz umjetničke radove za vrijeme 2. svjetskog rata u Europi.

Program vodi: Ana Škegro, kustosica i  voditeljica Pedagoškog odjela MSU-a

 

IMG_2317 Art Works!.jpg

21.00 – 22.00

Razgovor s umjetnikom Zlatkom Kopljarom i stručno vodstvo po izložbi „Konstrukcije“

Prostor za povremene izložbe, 1. i 2. kat

Izložba „Konstrukcije“prvi je retrospektivni pregled stvaralaštva međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara. Izložba predstavlja selekciju njegovih najvažnijih radova počevši od dokumentacije ranih performansa iz 90-ih godina u kojima umjetnik propitkuje odnose zvuka, tijela, memorije ,odnosno mogućnosti razumijevanja drugog. Osim toga, tu su i radovi kojima je Zlatko Kopljar stekao međunarodnu vidljivost poput fotografskog ciklusa naslovljenog „K9 Compassion“ i „K9 Compassion+“  gdje je poput suvremenog hodočasnika izveo performans klečanja pred institucijama koje utjelovljuju političku odnosno umjetničku moć. Ovaj retrospektivni prikaz također predstavlja i odabir Kopljarovih najvažnijih video radova odnosno filmova snimljenih od New Yorka, preko Varšave sve do Zagreba te recentne instalacije i skulpture koje utjelovljuju umjetnikova razmišljanja o kolektivnom sjećanju, mogućnosti oprosta i iskupljenja te na koncu sumnje u emancipatorsku moć umjetnosti i njezinih institucija. 

Razgovor i stručno vodstvo vodi: kustosica izložbe Leila Topić

 

K8.jpg

K8, dokumentacija performansa i artefakt, 2002.

22.15 – 23.15

Antisezona – ples u Gorgoni: plesna predstava „Podivljalo“

Dvorana Gorgona

Antisezona – ples u Gorgoni cjelogodišnji je suradnički projekt kojeg su pokrenule renomirane plesne autorice Ana Kreitmeyer, Sonja Pregrad, Silvija Marchig, Zrinka Šimičić Mihanović i Iva Nerine Sibile u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti. U Noći muzeja posjetitelji će imati priliku vidjeti predstavu „Podivljalo“ koja je premijernu izvedbu u dvorani Gorgona imala u studenom 2019., a riječ je o novom radu Sonje Pregrad i Ane Kreitemeyer, dvije od trentačno najnagrađivanijih plesnih umjetnica na hrvatskoj sceni. Uz autorice, „Podivljalo“ izvodi i plesačica Ana Mrak, a snažan autorski tim uključuje dramaturginju Ninu Gojić, glazbenicu Anu Horvat i vizualnog umjetnika Marka Gutića Mižimakova.

Autorice: Ana Kreitmeyer i Sonja Pregrad

 

Podivljalo 2.jpg

Iz predstave „Podivljalo“

 

Program u Zbirci Richter, Vrhovec 38

Zbirka je u Noći muzeja otvorena od 18 do 24.00 sata

Vodeći se izjavom Vjenceslava Richtera da su njegove skulpture instrumenti koje samo treba znati svirati, Toni Meštrović je kontaktnim mikrofonom zabilježio rezonancije udaraca skulptura te pomoću softverskog instrumenta SuperCollidera komponirao pet kompozicija. Posjetitelji će u Noći muzeja moći pogledati umjetnikovu prostorno-zvučnu instalaciju pod nazivom „12,1 po Richteru“.

 

cid:image006.jpg@01D5CA1C.5475D0C0

Toni Meštrović, Reljefometar

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS