Objavljeno: 22. 7. 2020. u 14:28
Josip Papak

Po završetku Natječaja za najbolje zagrebačke online projekte realizirane u razdoblju od 19.3. do 31.5.2020., stručno povjerenstvo koje čine Domagoj Davidović, kreativni strateg i stručnjak za online marketing, Vesna Meštrić, viša kustosica MSU-a i Nikola Stojadinović, savjetnik u Gradskom uredu za kulturu, donijelo je dana 8.7.2020. godine odluku o dobitnicima natječaja Nagrada za najbolje zagrebačke projekte 2020., među kojima je i portal naše studentice diplomskoga studija kroatologije i hrvatskoga latiniteta, Barbare Grgić.

U obrazloženju stoji kako je treća nagrada (10.000,00 kn bruto) dodijeljena projektu Beli Zagreb Grad, autorice Barbare Grgić. Autorica je netom nakon potresa u Zagrebu pokrenula portal kao nastavak projekta koji je do tada vođen na društvenim mrežama (Facebook i Instagram). Ovaj portal donosi tekstove o bogatoj kulturno-povijesnoj baštini Zagreba te na jednom mjestu objedinjuje vijesti iz kulture - likovne i glazbene umjetnosti, kazališta, književnosti, muzeja, galerija i brojnih kulturnih manifestacija. Beli Zagreb Grad okuplja mlade stručnjake iz područja društveno-humanističkih znanosti koji su u vrijeme krize kroz volonterski rad intenzivno pisali o sadržajima vezanim uz kulturu i umjetnost grada Zagreba. U gotovo tri mjeseca postojanja, portal je posjetilo više od 14.500 posjetitelja te je pregledan više od 26.000 puta. Posebna vrijednost projekta je u tome što je okupio mlade koji su u kriznom vremenu kontinuirano stvarali zanimljive online sadržaje za dobrobit zajednice, a projekt je nastavljen i nakon ublažavanja mjera putem web-stranice i društvenih mreža.

Barbara Grgić okupila je na svom portalu i brojne studente Fakulteta hrvatskih studija koji svakodnevno pišu o hrvatskoj povijesti, kulturi i umjetnosti. Među njima su i Klara Halužan, Ivana Kovačević, Marija Tomić, Iva Buha, Ivan Marjanović, Sanja Gudelj, a svoj su doprinos dali i Anđela Bosančić, Tvrtko Krpan, Ana Mamić, Anamaria Bačvar, Alen Mikec te Monika Jerković.

 

Svakako valja spomenuti da su projekt podržali i doc. dr. sc. Marko Jerković, izv. prof. dr. sc. Tamara Tvrtković i Tamara Bodor, mag. croat., na čemu im redakcija portala od srca zahvaljuje.

 

Portal Beli Zagreb Grad podijeljen je na rubrike: Intervju, Crtice iz povijesti (Na današnji dan, Ženski trag u povijesti, Zagrebačkim ulicama) i Događaji u gradu (Glazba, Film, Književnost, Kazalište, Likovna umjetnost, Muzeji i galerije).

 

Osim povijesnih zanimljivosti i vijesti iz kulture, portal je specifičan po tome što donosi i zanimljive intervjue s mnogim ličnostima iz kulturnoga života Zagreba i Hrvatske. Tako se među intervjuima mogu pronaći i razgovori sa Željkom Krznarićem, hrvatskim tekstopiscem i dobitnikom Porina za pjesmu Uzalud vam trud svirači; književnicom i predsjednicom Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Snježanom Babić Višnjić, profesorom na Fakultetu političkih znanosti i osnivačem prvog hrvatskog podcasta o jeziku, Gajem Tomašem. Brojna zanimljiva i inspirativna imena našla su se na portalu koji ima za cilj postati oaza pozitivnih priča, lišenih žutila, tračeva i politike.

Portal je svoje svjetlo dana vidio netom nakon potresa u Zagrebu, iako na društvenim mrežama postoji od 2017. godine gdje je okupio preko 20.000 zaljubljenika u grad Zagreb. Glavna urednica Barbara Grgić ističe kako je krajnji cilj postati vodeći zagrebački portal za vijesti iz kulture.

 

Autor fotografija je MSU Zagreb.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS