Objavljeno: 14. 10. 2020. u 12:49
Administrator

Novi broj Kroatologije (br. 1/19), znanstvenoga časopisa Fakulteta hrvatskih studija, predstavljen je u utorak, 13. listopada u knjižnici Fakulteta.

Novi broj ujedno je i 3. tematski broj Kroatologije posvećen znanstvenome simpoziju Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća koji se od 2014. svake dvije godine održava u Križevcima u organizaciji Fakulteta hrvatskih studija, Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i Glasa Koncila.

Tako su u ovom broju Kroatologije objavljeni radovi s 3. znanstvenoga simpozija HKKN-a, održanoga u listopadu 2018. godine.

Projekt Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća prisutnima je predstavila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, dr. sc. Tanja Baran.

Govoreći o ideji suradnje organizatora, dr. Baran istaknula je kako je, u potrazi za znanstvenom institucijom koja bi podržala projekt koji se bavi istraživanjem jednog „nedovoljno poznatog i u znanosti i sveučilišnoj nastavi zanemarenoga dijela hrvatske književnosti“, Fakultet hrvatskih studija bio logičan izbor.

Predstavljajući novi broj Kroatologije, glavni urednik doc. dr. sc. Ivan Balabanić predstavio je i novo uredništvo časopisa koje, ulazeći u novi jubilej izlaženja, želi okupiti još više kvalitetnih suradnika i nastaviti u smjeru razvijanja kroatologije kao znanosti interdisciplinarnoga karaktera u kojem se očituje raznovrsnost stručnih i znanstvenih interesa, a što se odražava u samom identitetu Fakulteta hrvatskih studija.

Prvi broj Kroatologije izašao je sada već davne 2010. godine, 18 godina nakon pokretanja Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Svoju punoljetnost i zrelost Hrvatski studiji potvrdili su pokretanjem znanstvene publikacije onda, a deseta obljetnica kontinuiranoga izlaženja časopisa ove godine apoklopila se dobivanjem statusa fakulteta u prosincu 2019. čime je ovaj centar znanja i izvrsnosti potvrdio svoj jasno zacrtani put prema izvrsnosti.

Četvrti znanstveni simpozij Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća održat će se 24. listopada u Križevcima. Tema ovogodišnjega simpozija „Prešućene stranice književnosti u komunističko doba“ okupila je 26 izlagača koji će u 17 tema dati svoj doprinos u, naglasila je dr. Baran, „premošćivanju umjetno stvorenoga diskontinuiteta u hrvatskoj književnosti i kulturi općenito“. 

Izloženi i recenzirani radovi bit će objavljeni u novom tematskom broju Kroatologije.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS