Objavljeno: 16. 11. 2020. u 15:16
Sanja Blažević

Na spomendan Hrvatskih studija, 16. studenoga 2020., organiziran je u Knjižnici Fakulteta hrvatskih studija Okrugli stol u spomen na dr. sc. Zlatka Posavca, prvoga profesora estetike i hrvatske estetike na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Profesor Zlatko Posavac je rođen 28. kolovoza 1931. godine u Kaptolu kraj Požege a preminuo je 23. rujna 2019. u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i južnoslavenske književnosti (1958) na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, na kojem je 1980. doktorirao filozofiju. Do 2002. godine je radio na Institutu za filozofiju (1967.–2002.), a od osnutka Hrvatskih studija 1992. godine je na istima predavao kolegije Estetika i Hrvatska estetika je predavao na Hrvatskim studijima. Znatan doprinos je dao istraživanjima hrvatske filozofske baštine i hrvatskoga filozofijskog nazivlja, te prilozima iz likovne umjetnosti, arhitekture i književnosti.

Govornici na Okruglom stolu bili su izvrsni poznavatelji profesora Zlatka Posavca te su svojim izlaganjima uvelike približili lik i djelo profesora Posavca kao još jednog među doajenima Hrvatskih studija i Fakulteta hrvatskih studija.

Prof. dr. sc. Mislav Kukoč je kao predstojnik Odsjeka za filozofiju i kulturologiju na Fakultetu hrvatskih studija govorio o djelovanju profesora Zlatka Posavca upravo na Hrvatskim studijima i dao sažet povijesni pregled uspostave i daljnjeg razvoja kolegija Hrvatska estetika na ovom visokom učilištu, zaključujući kako taj razvoj do današnjih dana i nije bio baš na tragu Posavčeve početne zamisli.  

Doc. dr. sc. Željka Metesi Deronjić se je kao aktualna nositeljica kolegija Hrvatska estetika na Fakultetu hrvatskih studija u svojem izlaganju osvrnula na osobno poznanstvo i iskustva s profesorom Posavcem kao i na njegov doprinos istraživanju povijesti hrvatske estetike.

Juraj Bubalo, magistar filozofije i sociologije, te urednik Posavčeve knjige „Hrvatska estetika“ govorio je o privrženosti profesora Posavca i stripu, o čemu svjedoče neki njegovi radovi u stručnim časopisima.

Na Okruglom stolu je pročitan i tekst prof. dr. sc. Erne Banić-Pajnić, koja je kao dugogodišnja nositeljica i izvoditeljica kolegija Povijest hrvatske filozofije na Odsjeku za kroatologiju te još i danas kao gošća predavač na kolegiju Srednji vijek i renesansa na Odsjeku za filozofiju Fakulteta hrvatskih studija, ujedno i izvrsna poznavateljica profesora Posavca.

U zadnjem izlaganju je pročitan kraći dio iz teksta prof. dr. sc. Pave Barišića, posvećenog in memoriam na prof. Zlatka Posavca, koji je objavljen u 1. broju Filozofskih istraživanja iz 2020. godine. Taj dio teksta nosi podnaslov Epilog o jednom nekrologu i polemičkom peru, a svjedoči o Posavčevoj polemičkoj djelatnosti i velikoj zauzetosti u pogledu proučavanja hrvatske filozofije i uspostave Hrvatskih studija.

Uz izlagače je na Okruglom stolu sudjelovalo je oko dvadesetak osoba sa željom da uspomena na ovog filozofa i estetičara ostane trajno sačuvana i među novim generacijama.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS