Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Objavljeno: 10. 12. 2020. u 11:54
Uređeno: 11. 12. 2020. u 09:49
Danijel Jurković

Čestitka dekana

U povodu prve obljetnice Fakulteta hrvatskih studija, 10. prosinca 2020.

 

Poštovani kolegice i kolege studenti, nastavnici, suradnici i prijatelji Fakulteta hrvatskih studija!

Čestitam Vam prvu obljetnicu, naš prvi Dan Fakulteta, naš svečani Dies Facultatis! Senat Sveučilišta u Zagrebu proglasio je prije točno godinu dana, na međunarodni Dan ljudskih prava i spomendan smrti prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana, osnivanje Fakulteta hrvatskih studija. Uz svesrdnu potporu sastavnica dotadašnji sveučilišni odjel postao je fakultet, ravnopravna sastavnica najvećega i vodećega hrvatskoga sveučilišta.

 

Uz mnoge poteškoće i otpore tijekom proteklih godina stiglo je naposljetku pobjedonosno rješenje. To je postignuće za dobrobit Republike Hrvatske i hrvatskoga naroda. Jer Fakultet u svojemu osnovnom poslanju ima za svrhu interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih za Republiku Hrvatsku, njezin narod i brojno hrvatsko iseljeništvo raspršeno diljem svijeta.

Fakultet prožima znanstveno-nastavne i istraživačke djelatnosti zajedničkom teoretsko-metodološkom, opće kulturološkom, društveno-humanističkom te osobito kroatološkom sastavnicom. Po tom se usmjerenju razlikuje od bilo kojega drugoga fakulteta u državi. Kulturološka i nacionalna osnova, koja je ujedno i europska i svjetska, predstavlja onu nit koja izdvaja prepoznatljivost našega Fakulteta, kako u domovini, tako i izvan nje.

Prva obljetnica Fakulteta po mnogo je čemu prepoznatljiva. To se ogleda u nekoliko čimbenika od kojih treba u prvom redu izdvojiti rekordan broj upisanih studenata. Ove je akademske godine upisano 313 novih studenata na preddiplomskim studijima kroatologije, filozofije i kulture, sociologije, psihologije, komunikologije, povijesti, demografije i hrvatskoga iseljeništva. Time je ukupan broj studenata na Fakultetu dosegnuo blizu 1500 upisanih i za čak je 100 studenata veći u odnosu na prethodne akademske godine.

 

Zahvaljujem još jednom novim sveučilištarcima na ukazanom povjerenju i odabiru Fakulteta hrvatskih studija za mjesto svoje naobrazbe. Imali smo čast svečano ih primiti i pozdraviti na početku ove akademske godine na spomendan Sv. Jeronima Dalmatinca i u povodu njegova velikoga jubileja, 1600. obljetnice smrti, 30. rujna 2020. U povodu toga znatnoga jubileja naš je Fakultet domaćin i organizator znanstvenoga skupa „Sv. Jeronim u hrvatskoj povijesti, kulturi i tradiciji“, koji se održava 11. prosinca 2020., u živo i na daljinu.

 

Fakultet je zabilježio i rast stalno zaposlenih djelatnika. Na ustanovi je zaposlena 131 osoba od čega u znanstveno-nastavnom, znanstvenom, nastavnom i suradničkom zvanju 97 zaposlenika te 34 djelatnika u administrativnoj službi.

Rast se ogleda i u prostornom širenju. Uz postojeću glavnu zgradu, dvoranu Zagreb, zgrade „otoci“ te Knjižnicu, Fakultet se  proširio u nove tri zgrade, od kojih je jedna namijenjena radu Znanstvenoga zavoda, zgradu 38, zgradu 77 i zgradu 78. U jednoj od njih smješten je i naš novi i prepoznatljivi Odsjek za demografiju i hrvatsko iseljeništvo, koji je već ispunio svoja očekivanja s obzirom na broj upisanih studenata i inovativnost sveučilišnoga programa.

 

U okviru Fakulteta započeo je s radom Institut kralja Sedžonga, koji je prvi takav institut u Republici Hrvatskoj, kao dio ugledne međunarodne mreže što promiče korejsku kulturu i jezik u 76 zemalja diljem svijeta. Koliki je uspjeh postignut svjedoči činjenica da se samo u pet dana prijavilo 96 polaznika pa su se prijave trebale brzo zatvoriti jer nitko nije očekivao tako veliku navalu. U tri tečaja nastavu izvodi vrhunska lektorica korejskoga jezika i kulture dr. sc. EunGyeong Kim. Uz poučavanje jezika u okviru tečaja izvodi se i cijeli niz kulturnih priredaba za upoznavanje korejske tradicije.

 

Za navedene uspjehe Fakulteta zasluge pripadaju, kako rektoru prof. dr. sc. Damiru Borasu i njegovim vrijednim suradnicima na Sveučilištu, tako i zaposlenicima Fakulteta, ali prije svega zasluge pripadaju studentima. Mladi sveučilištarci ponos su Fakulteta i ures zbog kojega se ostvaruje smisao njegova djelovanja.

Potvrda kvalitetnoga rada sa studentima i ugodnoga ozračja očituje se u 8 Rektorovih nagrada i 30 Dekanovih nagrada i priznanja dodijeljenih u ovoj akademskoj godini. Ovom prigodom na poseban način želio bih čestitati svim ovogodišnjim dobitnicima Rektorovih i Dekanovih nagrada i priznanja. Tim su okrunjenjem vlastitih postignuća potaknuti za uključivanje u znanstveni i stručni rad na Sveučilištu. U svojoj poruci u povodu dodjele ukupno 174 Rektorove nagrade za akademsku godinu 2019./2020. rektor prof. dr. sc. Damir Boras uputio je nagrađenima sljedeće riječi:

„Rektorove nagrade… trajan su izvor ponosa i dokaz uspješnosti i spremnosti za razvoj buduće akademske i svake druge profesionalne karijere.“

 

Ove smo godine imali čast dodijeliti 13 Dekanovih nagrada najboljim studentima završne godine preddiplomskih i diplomskih studija te 17 priznanja za izvannastavne aktivnosti u akademskoj godini 2019./2020. Oni su prvi nagrađeni studenti na našem visokom učilištu ovjenčani Dekanovim nagradama i priznanjima. Jer te su se nagrade i priznanja ranije nazivale drugim imenima. Ostat će po tome zabilježeni u povijesti naše ustanove i od srca im čestitam zaslužena okrunjenja njihovih studija i iznimnih akademskih postignuća.

Sveučilištarce u budućnosti čeka mnoštvo novih obveza i izazova za koje ih priprema Fakultet hrvatskih studija, naša Alma mater. Uvjeren sam da će ih s uspjehom i dalje svladavati te koračati u nove obzore. Oni će svojom sveučilišnom naobrazbom i životnim uspjehom biti zrcalo našega akademskoga svjetionika, bit će zorni svjedoci uspješnosti preobrazbe i ustoličenja našega Fakulteta hrvatskih studija.

I u narednu godinu Fakultet kreće u akademskoj tradiciji Humboldtova sveučilišta koje označuje zajednicu studenata i nastavnika. Ta zajednica gradi se na skupnom istraživanju, poučavanju, uvažavanju i razmjeni mišljenja između nastavnika i studenata. Nit vodilju činile su i činit će predanost zajedničkom cilju, a to je kvaliteta, sklad i svijest te neprestano usavršavanje.

Na prvi Dan Fakulteta hrvatskih studija, 10. prosinca 2020. u 20:05 sati, Hrvatska radiotelevizija emitira na programu HRT4 dokumentarni film „Korijeni za budućnost“. Redatelj je filma Jakov Sedlar, pisac scenarija Hrvoje Hitrec, tekstove čita Dragan Despot, a film je izrađen u produkciji Fakulteta hrvatskih studija.

Film prikazuje povijest nastanka Hrvatskih studija od njihova pokretanja 1992. kao Komparativnoga sveučilišnoga studija hrvatske filozofije i društva na Sveučilištu u Zagrebu. Novi profil znanstveno-nastavne ustanove u Republici Hrvatskoj razvija se kao odraz vremena i borbe za hrvatsku državnu samostalnost. O rastu ustanove do njezina uzdizanja u položaj fakulteta govore rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, prvi voditelj Hrvatskih studija prorektor prof. dr. sc. Ante Čović, akademik Mislav Ježić i  dolje potpisani dekan. Uz prikaz razgranatih djelatnosti Fakulteta posebice se donose izjave studenata koji svojim uspjehom potvrđuju ustoličenje, rast i razvoj jedinstvene sveučilišne ustanove.

 

Osnivanjem Fakulteta hrvatskih studija učvršćeni su korijeni za budućnost iz kojih se u duhu zaštitnoga znaka ustanove u obliku razlistanoga drveta spoznaje mogu očekivati bogati plodovi naobrazbe o hrvatskom identitetu u kontekstu europske i svjetske kulture.

 

Dekan

                                                                                                         Prof. dr. sc. Pavo Barišić

 

Dobitnici Rektorove nagrade za akademsku godinu 2019./20.

Odluka o Dekanovoj nagradi i priznanju.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS