Objavljeno: 28. 4. 2021. u 10:11
Administrator


 

Profesorica Sanja Vulić o Juditi

U povodu 500. obljetnice završetka spjeva Judita Marka Marulića i 520. obljetnice prvotiska toga za hrvatski jezik i književnost nadasve značajnoga djela, Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je u Marulićevu Splitu stručno-znanstveni skup Marko Marulić JUDITA (1501. – 1521. – 2021.). Skup je održan u Muzeju grada Splita. Jedan od pozvanih izlagača na skupu bila je prof. dr. sc. Sanja Vulić, koja je održala predavanje naslovljeno „O jeziku Marulićeve Judite“.

Reakcije slušača na njezino izlaganje bile su iznimno pozitivne, dio ih je upravo to izlaganje ocijenilo najzanimljivijim na skupu. Posebice su istaknuli dio izlaganja o nenaglašenom akuzativnom obliku ju zamjenice ona u kontekstu hrvatskoga književnoga jezika u prošlosti i sadašnjosti, zatim nova istraživanja prof. Vulić o riječi hiža u hrvatskom jeziku te odnos sufikasa -āč i ār u Marulićevo doba i u suvremenom jeziku.

Video se može pogledati ovdje.

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS