Objavljeno: 4. 5. 2021. u 10:14
Josip Papak
Guide to Deep Learning Basics...

U izdanju međunarodne i svjetski poznate izdavačke kuće Springer, koja je dosada izdala više od 300 000 knjiga među kojima se nalaze neka od najpoznatijih suvremenih djela, u siječnju 2020. godine izašla je knjiga pod naslovom „Guide to Deep Learning Basics: Logical, Historical and Philosophical Perspectives“, urednika doc. dr. sc. Sandra Skansija, profesora na Odsjeku za filozofiju i kulturologiju. Urednička knjiga „Guide to Deep Learning Basics“ istražuje temelje umjetne inteligencije. Kao sto je prikazano u knjizi, umjetna inteligencija ima filozofijske korijene, i to preko Carnapa. U knjizi je također prikazano kako je rad dvojice filozofa, Waltera Pittsa i Warrena McCullocha 1943. označio nastanak dubokoga učenja, danas dominantne paradigme umjetne inteligencije. Knjiga također istražuje i budućnost umjetne inteligencije, a od posebnog je značaja za hrvatsku kulturu poglavlje o nastanku prvoga programa umjetne inteligencije u Hrvatskoj davne 1959. Urednik doc. dr. sc. Sandro Skansi autor je poglavlja „A Lost Croatian Cybernetic Machine Translation Program“ te su uz njega poglavlja napisali: doc. dr. sc. Ivana Greguric Knežević „Transhumanism and Artificial Intelligence: Philosophical Aspects“ i doc. dr. sc. Marko Kardum „Rudolf Carnap–The Grandfather of Artificial Neural Networks: The Influence of Carnap’s Philosophy on Walter Pitts“, oboje nastavnici na Odsjeku za filozofiju i kulturologiju. Treba napomenuti kako je izdavačka kuća Springer poznata po svojim časopisima koji spadaju u sam vrh znanstvene relevantnosti te je stoga još važnije naglasiti uspjeh objavljivanja u njoj.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2023. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS