Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
O odsjeku

Studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu nastao je tijekom 1996. godine kada je započet postupak prihvaćanja četverogodišnjeg dodiplomskog studijskog programa povijesti. Nastava se započela izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Današnji studij temelji se na studijskom programu koji se prema bolonjskom sustavu započeo izvoditi tijekom akademske godine 2005./2006. Sve tri razine studija povijesti na našem odjelu ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima povijesti i drugih srodnih humanističkih znanosti. Tijekom proteklih devet akademskih godina program je doživio neke izmjene kako bi se studijski program koji se izvodi što bolje prilagodio studentima te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost našeg nastavnog plana je interdisciplinarno povezivanje s drugim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje našim studentima da se već tijekom preddiplomskog studija započnu istraživački profilirati u područjima koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz veliki broj izbornih kolegija. Iako studij povijesti na našem odjelu ima naglasak na hrvatsku povijest, on ne isključuje mogućnost profiliranja naših studenata u raznim područjima svjetske povijesti od starih civilizacija starog Istoka do moderne i suvremene povijesti. Razmišljate li o ozbiljnom studiju povijesti pozivamo vas da na ovim stranicama informirate o našim nastavnicima i suradnicima, programu te istraživačkim i znanstvenim postignućima.


Objavljeno: 11. 4. 2014. u 15:21
Uređeno: 11. 4. 2014. u 15:28
Mladen Tomorad
I. interdisciplinarni studentski...

I. INTERDISCIPLINARNI STUDENTSKI SIMPOZIJ

Utjecaji povijesnih prekretnica na društvene preobražaje

Hrvatski studiji, dvorana Šibenik, 15. travnja 2014.

Društvo studenata povijesti „Ivan Lučić – Lucius“ organizira prvi interdisciplinarni studentski simpozij koji će se održati 15. travnja 2014. godine, u 11.00 h na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Tema ovogodišnjeg simpozija je “Utjecaji povijesnih prekretnica na društvene preobražaje”.

Ovako naslovljenim simpozijem željeli smo ponuditi  priliku da se proučavanjem različitih konačnih rezultata određenih revolucionarnih pokreta i događaja u prošlosti pristupi tako da se, počevši od njihovih ishodišta, istraži njihova dubina i objasni širi značaj i utjecaj.

Želja i cilj DSP-a Lucius je da se ovakav simpozij ovakvog tipa održava svake godine kako bi omogućili studentima stjecanje iskustva u pisanim i prezentacijskim vještinama, a ujedno informirali sve zainteresirane o najrazličitijim temama.

Program

11.00 h - Uvodna riječ predsjednice DSP Lucius, Mateje Maljuga

11.05 h - Uvodna riječ pročelnika Odjela za povijest, dr. sc. Mladena Tomorada

11:15 h - Lucija Frajlić - Prema apsolutnoj moći: reforme pape Inocenta III. (1198. – 1216.)

11:35 h - Petra Babić - Recepcija rimskog prava

11:55 h - Ivan Badanjak - Propast Aztečkog carstva

12:15 h - STANKA (10 min)

12:25 h - Monika Đurak - „Cuius regio, eius religio“ – Reformacija i političke prilike u 16. stoljeću

12:45 h - Ivan Bosak - Uspostavljanje komunističkog režima od 1943. do 1946. i utjecaj Komunističke partije Jugoslavije na politički život u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji

13:10 h - OKRUGLI STOL

Moderator: Valentina Jakopec

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS