O odsjeku

Studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu nastao je tijekom 1996. godine kada je započet postupak prihvaćanja četverogodišnjeg dodiplomskog studijskog programa povijesti. Nastava se započela izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Današnji studij temelji se na studijskom programu koji se prema bolonjskom sustavu započeo izvoditi tijekom akademske godine 2005./2006. Sve tri razine studija povijesti na našem odjelu ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima povijesti i drugih srodnih humanističkih znanosti. Tijekom proteklih devet akademskih godina program je doživio neke izmjene kako bi se studijski program koji se izvodi što bolje prilagodio studentima te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost našeg nastavnog plana je interdisciplinarno povezivanje s drugim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje našim studentima da se već tijekom preddiplomskog studija započnu istraživački profilirati u područjima koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz veliki broj izbornih kolegija. Iako studij povijesti na našem odjelu ima naglasak na hrvatsku povijest, on ne isključuje mogućnost profiliranja naših studenata u raznim područjima svjetske povijesti od starih civilizacija starog Istoka do moderne i suvremene povijesti. Razmišljate li o ozbiljnom studiju povijesti pozivamo vas da na ovim stranicama informirate o našim nastavnicima i suradnicima, programu te istraživačkim i znanstvenim postignućima.


Objavljeno: 29. 1. 2018. u 15:53
Uređeno: 29. 1. 2018. u 15:57
Mladen Tomorad
VJERA I ZNANOST: RELIKVIJA...

RIZNICA ZAGREBAČKE KATEDRALE i MATICA HRVATSKA

pozivaju Vas na

Kolokvij

VJERA I ZNANOST: RELIKVIJA 'NEVINOG DJETETA' IZ RIZNICE ZAGREBAČKE KATEDRALE

Četvrtak, 1. veljače 2018. u 18 sati

Velika dvorana Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Medicinsko i povijesno istraživanje relikvije "Nevinog djeteta" dio je projekta doc. dr. sc. Mladena Tomorad koje je financirano iz sveučilišne potpore za 2017. godinu.

Program kolokvija:

mons. Nedjeljko Pintarić Relikvije u Katoličkoj crkvi, teološko-vjernički pogled

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin, Križarski pohod Andrije II.

doc. dr. sc. Mladen Tomorad i Ivana Štimac Relikvija „Nevinog djeteta“, historiografski tragovi

doc. dr. sc. Mislav Čavka Paleoradiološka obrada relikvije 'Nevinog djeteta'

prof. dr. sc. Jasenka Škrlin Mikrobiološka obrada relikvije „Nevinog djeteta“

Riznica zagrebačke katedrale već stoljećima čuva mumificirano dječje tijelo koje inventari nazivaju „Nevinim djetetom“ (M 166). Prema predaji riječ je o djetetu stradalu u vrijeme pokolja nevine dječice kojeg je u Betlehemu naredio i dao izvršiti kralj Herod, a o čemu govore evanđelja (Mt 2,16).

Najvažniji podatci o historijatu tog predmeta mogu se na latinskom jeziku pročitati u samome relikvijaru: „Ova svetinja nevine dječice, koje je mučenički ubio Herod, darovana je od Andrije II, kralja Ugarske, nazvanog jeruzalemski, dok je boravio u Jeruzalemu, katedralnoj Crkvi zagrebačkoj 1221. Ova ukrašena škrinja dana je na dar Crkvi zagrebačkoj za vrijeme biskupa Josipa Galjufa. Za čuvanje ove dragocjenosti pobrinuo se kustos Antun Zdenčaj godine Gospodnje 1780.“

Kako su i nedavna brojna okupljanja vjernika uz posmrtne ostatke sv. Leopolda Bogdana Mandića pokazala, relikvije nisu prestale biti privlačne današnjem čovjeku, a sve je to poticaj i Crkvi da potiče štovanje relikvija na ispravan način jer to mogu biti izvanredna sredstva evangelizacije i produbljivanja vjere.

Zagrebačka nadbiskupija, koja brižno čuva svoje svetinje, dopustila je da se prošle godine na Odjelu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Kliničke bolnice Dubrava provede radiološka i mikrobiološka obrada spomenutoga.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je krajem prošle godine novu instrukciju Kongregacije za kauze svetih i blaženih pod naslovom Relikvije u Crkvi: autentičnost i očuvanje, želeći na tom području smanjiti mogućnost različitih zloporaba te pridonijeti postupku očuvanja relikvija.

Sve navedene okolnosti snažan su poticaj da kolokvij bude mjesto izmjena informacija i znanja kako teološke i drugih humanističkih struka, tako i medicinskih, osobito paleoradiološke i mikrobiološke struke.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS