O odsjeku

Studij povijesti na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu nastao je tijekom 1996. godine kada je započet postupak prihvaćanja četverogodišnjeg dodiplomskog studijskog programa povijesti. Nastava se započela izvoditi tijekom akademske godine 1997./1998. Današnji studij temelji se na studijskom programu koji se prema bolonjskom sustavu započeo izvoditi tijekom akademske godine 2005./2006. Sve tri razine studija povijesti na našem odjelu ustrojene su prema suvremenim znanstvenim i didaktičkim standardima povijesti i drugih srodnih humanističkih znanosti. Tijekom proteklih devet akademskih godina program je doživio neke izmjene kako bi se studijski program koji se izvodi što bolje prilagodio studentima te olakšalo njihovo studiranje. Specifičnost našeg nastavnog plana je interdisciplinarno povezivanje s drugim povijesnim institucijama (instituti, muzeji, zavodi) što omogućuje našim studentima da se već tijekom preddiplomskog studija započnu istraživački profilirati u područjima koja ih zanimaju. Na diplomskom studiju studentima je omogućena tematska specijalizacija kroz veliki broj izbornih kolegija. Iako studij povijesti na našem odjelu ima naglasak na hrvatsku povijest, on ne isključuje mogućnost profiliranja naših studenata u raznim područjima svjetske povijesti od starih civilizacija starog Istoka do moderne i suvremene povijesti. Razmišljate li o ozbiljnom studiju povijesti pozivamo vas da na ovim stranicama informirate o našim nastavnicima i suradnicima, programu te istraživačkim i znanstvenim postignućima.


Objavljeno: 22. 10. 2019. u 10:25
Administrator

Dana 16. listopada 2019. godine Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu ugostili su kolege i kolegicu s Instituta za povijest Sveučilišta u Pečuhu (University of Pécs, Institute of History)doc. dr. sc. Gergely Bálint Kiss, dr. sc. Gábor Barabás, dr. sc. Péter Báling i dr. sc. Ágnes Zapala-Maléth – koji su održali izlaganja pod predavanjem doc. dr. sc. Ivane Jukić, profesorice s Odsjeka za povijest.

Izlaganja su bila održana u sklopu njezinoga kolegija Povijest Mađarske u dvorani Čakovec na Hrvatskim studijima, s početkom u 9:30 sati. Studenti koji na Hrvatskim studijima pohađaju studij povijesti na takav su način dobili priliku slušati izlaganja iz mađarske srednjovjekovne povijesti od strane mađarskih povjesničara, koji na svom matičnom sveučilištu u Pečuhu predaju kolegije slične tematike.

Teme izlaganja bile su prilično zanimljive i usko povezane s hrvatskom srednjovjekovnom poviješću, što nam je bilo iznimno važno i doprinijelo boljem poznavanju Kolomana (1208. – 1241.), koji je kao kralj Galicije i dux Slavoniae okarakteriziran kao jedan od boljih mađarskih vladara na hrvatskom srednjovjekovnom prostoru. Najveća rasprava vodila se oko toga koliki je džeparac bio dopušten mađarskim kraljicama-udovicama nakon suprugove smrti, a veliku pozornost izazvalo je i izlaganje o genealogiji Petra Orseola, pogotovo njezina novija istraživanja. Sveopći dojam koji su kolege iz Pečuha ostavili bio je zadovoljavajući, unatoč tome što su izlaganja bila održana na engleskomu jeziku. Činilo se kako jezična barijera nije nimalo umanjila zainteresiranost studenata za bolje poznavanje mađarske srednjovjekovne povijesti, budući da su mnogi od njih nakon izlaganja ostali raspravljati s kolegama iz Pečuha o onome što su doznali tijekom njihovih izlaganja.

       Katarina Dogan

 

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2020. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS