Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Akademska pismenost
Šifra: 129992
ECTS: 2.0
Nositelji: doc. dr. sc. Sandro Skansi
prof. dr. sc. Danijel Labaš
Izvođači: Marko Kardum - Lektorske vježbe
Valerija Macan Lukavečki - Lektorske vježbe
Vladimira Rezo - Lektorske vježbe
Sandro Skansi - Lektorske vježbe
Kristina Šekrst - Lektorske vježbe
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Lektorske vježbe 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Usvajanje temeljnih standarda akademskog pisanja: logičkih, stilističkih, pravopisno-gramatičkih, grafičkih, bibliografskih, etičkih.
Literatura:
 1. Janović, T.; Akademsko pisanje, nastavni materijal, power-point-prezentacija; Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu (2012)
 2. Janović, T.; Citiranje, parafraziranje i upućivanje na izvore u akademskim tekstovima, skripta; Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu (2012)
 3. Oraić Tolić, D.; Akademsko pismo; Zagreb: Naklada Ljevak (2011)
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Komunikologija
Obavezni predmet - Redovni studij - Psihologija
Termini konzultacija:
 • doc. dr. sc. Sandro Skansi :

  Cetvrtkom 11:00-12:00

  Lokacija:
 • prof. dr. sc. Danijel Labaš :

  Srijeda: od 12 do 13 sati, uz obvezan prethodni dogovor na e-adresu dlabas@hrstud.hr.
  Ostale radne dane: uz obvezan prethodni dogovor na e-adresu dlabas@hrstud.hr.

  Lokacija: 203
 • doc. dr. sc. Marko Kardum :

  Utorkom 13.00 - 14.00 i prema prethodnom dogovoru e-mailom.

  Lokacija: 116
 • doc. dr. sc. Vladimira Rezo :

  Konzultacije ponedjeljkom, 11:00 - 12:00, soba 013.

  Lokacija: 013
Objavljeno: 18. 5. 2020. u 20:55
Sandro Skansi

Napomena oko seminarskih radova. Ja ne znam od kud dolazi ideja o nekoj naslovnici i sadrzaju s kojom mi se neki od Vas javljaju, no seminarski i znanstveni radovi nikad nemaju i ne trebaju imati ni naslovnicu ni sadrzaj!

Radovi trebaju izgledati otprilike ovako:

https://arxiv.org/pdf/2005.07220.pdf

s time da treba imati ove elemente, ne nuzno npr. identican font i tocno takve razmake ili margine. Molim Vas da ne radite nista s marginama i takvim stvarima jer to necu ni gledati i ne zanima me podesavanje margina kako si je netko smislio. Detalji nisu presudni nego je opci izgled bitan. Treba izgledati kao ovaj rad gore, bez opsesivnog gubljenja vremena na minorne stvari. Radije pogledajte neku seriju umjesto da bezveze gubite vrijeme na margine ili takve stvari.

Mozete na svoj zadatak gledati i na drugi nacin: rad treba izgledati kao sto po defaultu izgleda u LaTeXu. Znaci sa standardnim postavkama LaTeXa koje ne mijenjate jer su tamo s razlogom. Ne treba LaTeX prilagodavati da izgleda kao nesto sto ste si smislili u Wordu nego upravo suprotno: stvari u Wordu treba oblikovati po LaTeXovim standardima. To ujedno znaci da trebate prvo izraditi LaTeX a onda po njemu formati Word.

Zbog ovog a i zbog drugih stvari: nemojte ni slucajno koristiti online convertere za LaTeX. Radim u LaTeXu 15 godina i znat cu tocno jeste li ga napravili kako se spada (sto je realno vrlo jednostavno u ovom slucaju) ili ste isli “precicama”.

Govorili smo vec o postupku ocjene, no nisam napomenuo sto donosite na konacan upis.

Na upis ocjene kod mene (i ono zadnje kratko usmeno pitanje) donosite isprintani seminar (verzija u LaTeX, Word me ne zanima).

Seminar treba biti zaklaman, a ne uvezan jer to nije nikakva velika stvar, a ne zelim da se trosi nepotreba plastika. Seminar moze biti jednostran ili dvostran—kako zelite. Ako je dvostran naravno nista ne klamate.

Bilo tko donese bilo kakve druge uveze osim obicne klamerice ce biti poslan da ponovno isprinta, tako da Vas molim da ovo shvatite ozbiljno i da se ne stvara nepotrebni plasticni materijal.

Popis obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS