Društvo i održivost
Šifra: 130891
ECTS: 4.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Vine Mihaljević
Izvođači: Vine Mihaljević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ovaj interaktivan i multimedijalan kolegij započinje prikazom znanstvenih opažanja o klimatskim promjenama i njihovim budućim projekcijama te debatom o klimatskim promjenama kao epistemološkom i etičkom pitanju. Klimatskim promjenama se zatim pristupa kroz propitivanje dominantnog razvojnog modela, uvodeći studente u suvremene rasprave o ograničenjima ekonomskog rasta, inačicama kapitalizma, te vezanih fenomena nejednakosti, orijentacija prema održivosti, potrošačkom društvu i pitanjima društvene pravednosti. Oslanjajući se na uvide iz ekološke ekonomije, političke ekologije i suvremenih društvenih teorija otvaraju se perspektive alternativnih razvojnih modela koji polaze od ograničenosti prirodnih resursa.
Političke implikacije postojećeg razvojnog modela kao ekološki neodrživog čine fokus sljedećeg bloka u kolegiju, u kojem se razmatra širok repertoar politika osporavanja od prosvjeda i društvenih pokreta, preko umjetničkih praksi do oblikovanja novih javnih politika i političkih aktera koji zagovaraju zaokret prema održivosti. Posebna se pažnja ovdje pridaje i obrazovanju za održivi razvoj. Zaključni dio kolegija čini promišljanje budućeg društva u okvirima literature o utopiji/distopiji.
Interdisciplinarnost kolegija proizlazi iz povezivanja uvida iz sociologije, ekonomije, politologije, filozofije i osnova fizikalnih znanosti kako bi se prepoznala kompleksnost povezanosti prirodnog i društvenog svijeta i identificirali alternativni modeli razvoja.
Literatura:
  1. Barker, T., Scrieciu, S., Taylor, D.; Climate Change, Social Justice and Development; Development 51 (2008), str. 317-324
Preporučena literatura:
  1. Beck, U.; Climate for Change, or How to Create a Green Modernity?; Theory, Culture and Society 27 (2010), str. 254-266
  2. Cook, J.; Scientific guidebook through global warming scepticism (selected chapters); HMD (2013)
  3. Demos, T. J.; Art After Nature.; Artforum (2012)
  4. Domazet, M., V. Cvijanović, D. Dolenec; What kind of growth, what kind of degrowth: the case of Croatia reconsidered .; Green European Journal (2012)
  5. Dresner, S.T; he Principles of Sustainability (selected chapters); Earthscan (2008)
1. semestar
SOC (1770) - Izborni kolegiji (2.) - Redovni studij - Sociologija

2. semestar Ne predaje se
SOC (1770) - Izborni kolegiji (2.) - Redovni studij - Sociologija

3. semestar
SOC (1770) - Izborni kolegiji (2.) - Redovni studij - Sociologija

4. semestar Ne predaje se
SOC (1770) - Izborni kolegiji (2.) - Redovni studij - Sociologija

5. semestar
SOC (1770) - Izborni kolegiji (2.) - Redovni studij - Sociologija

6. semestar Ne predaje se
SOC (1770) - Izborni kolegiji (2.) - Redovni studij - Sociologija
Termini konzultacija:
Obavijesti

Bitno

Hrvatski studiji su osnovani 1992. godine, a od 2017. sveučilišni su odjel za interdisciplinarno istraživanje i poučavanje tradicionalnih i suvremenih kulturoloških, humanističkih i društvenih tema vezanih uz Republiku Hrvatsku, hrvatski narod i iseljeništvo, poput kulturne, političke intelektualne povijesti i zbilje; medijske javne i osobne komunikacije; djelovanja društvenih skupina; ljudskoga doživljavanja i ponašanja; odgoja i obrazovanja; razvoja jezika; otvorenih političkih, kulturnih, socijalnih i demografskih pitanja od nacionalnoga, regionalnoga ili sveeuropskoga interesa. Sukladno zacrtanim reformskim ciljevima uskoro bi se trebali ustrojiti kao Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, s jasno artikuliranim i koherentnim programima i hrvatskim identitetom, sukladno izvornoj zamisli i poslanju, kakvi su i potrebni hrvatskomu društvu.
Kao visokoobrazovna i znanstveno-istraživačka ustanova imaju studije preddiplomske, diplomske i poslijediplomske razine, a studijske programe temelje na četiri osnove: teorijsko-metodološkoj, nacionalnoj ili kroatološkoj, europskoj i globalnoj.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2019. Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji. Sva prava pridržana. Webmaster
powered by QuiltCMS