Sveučilište u Zagrebu

Fakultet hrvatskih studija

logo

Facebook stranica FHS-a
YouTube kanal FHS-a
LinkedIn stranica FHS-a
Molimo studente, nastavnike i zaposlenike koji su pozitivni na COVID-19, imaju simptome ili su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim da se jave na kvaliteta@hrstud.hr
Društveni vidovi turizma i religioznosti
Šifra: 209489
ECTS: 3.0
Nositelji: doc. dr. sc. Dragan Nimac
Izvođači: Dragan Nimac - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 15
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj predmeta je stjecanje vještina i usvajanja znanja kroz društvene vidove i metodologije društvenih znanosti u razumijevanju društvenih procesa i fenomena turizma i religioznosti, njihove međusobne povezanosti, u specifičnome kontekstu hrvatskoga društva te komparativno u europskoj i globalnoj perspektivi. Cilj je da studenti interdisciplinarnim pristupom kroz predavanja, seminare, analize i istraživanja steknu znanje i kompetencije u prepoznavanju religioznih osobina i vrjednota, te njihove promocije, zaštite, valorizacije i doprinosa u turizmu.
Akademska postignuća na razini programa kojima predmet pridonosi

Definirati gospodarske, kulturne i političke društvene procese, prevladavajuće društvene vrijednosti, postojeće oblike društvenoga djelovanja, kao i oblike i funkcije različitih tipova društvenosti.
Interpretirati osnovne pojmove kulturne antropologije.
Prezentirati vještine pismenoga i usmenoga izvještavanja te javnoga prezentiranja sadržaja.
Objasniti i analizirati pojmove, sadržaje, strukture i funkcije (religijskoga) turizma pod društvenim vidom.
Prepoznati važnost međusobnoga odnosa turizma i religioznosti u Hrvatskoj jer religiozni resursi na globalnoj razini zauzimaju značajan udio u turističkoj ponudi prema procjenama Svjetske turističke organizacije vjerski turizam obuhvaća oko 25 % od sveukupnoga broja putnika.
Očekivana akademska postignuća na razini predmeta :
Prepoznati, opisati, analizirati i vrjednovati različite razine društvene i kulturne aspekte (vjerskoga) turizma (iz sociološke perspektive).
Prepoznati i kritički vrjednovati različite komunikacijske i sigurnosne elemente u vjerskom turizmu.
Upravljati različitim vrstama informacija na temelju kojih će biti u mogućnosti sudjelovati u edukaciji i osmišljavanju strategija koje pridonose razvoju vjerskoga turizma u Hrvatskoj.
Na temelju turističkih pokazetelja o nužnosti i važnosti socio-društvenih kompetencija u turističkom sektoru, opremiti studente profesionalnim istraživačkim, analitičkim i interkulturnim komunikacijskim vještinama sa sociološkim, kulturološkim, komunikološkim i drugim društvenim znanjima nužnima za produktivan rad u turističkom, javnom i privatnom sektoru.
Literatura:
Termini konzultacija:
Obavijesti

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu visokoučilišna je ustanova i znanstvena organizacija, koja ima poziv: istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu, hrvatsko civilizacijsko i povijesno naslijeđe u europskom i općesvjetskom kontekstu; o postojećim znanjima i novostečenim spoznajama poučavati u sustavu visokoučilišne naobrazbe te njegovati hrvatski nacionalni i kulturni identitet.

Adresa: Borongajska cesta 83d, Zagreb
© 2013. - 2021. Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija. Sva prava pridržana. Računalna služba         Izjava o pristupačnosti
QuiltCMS